Az egészségügy hatékonyabb működését szolgálja a kollektív szerződés

Az egészségügy hatékonyabb működését szolgálja a kollektív szerződés

Az egészségügyben dolgozók jobb megbecsüléséhez, az egészségügy hatékonyabb működéséhez járul hozzá a szerdán aláírt kollektív szerződés - írta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Szerda reggel Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke beszélt arról, hogy másfél éve tartó tárgyalások után alá írják az egészségügyi ágazat kollektív szerződését.

A szakszervezeti vezető felidézte: másfél éve tartó sztrájktárgyalások érnek véget, amelyen a szakma képviseletében az MSZ-EDDSZ mellett a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ), valamint a három kamara: a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselői is részt vettek.

Az ÁEEK délutáni közleményében azt írta: szerdán ünnepélyes keretek között aláírták az egészségügyi ágazati kollektív szerződés azon fejezeteit, amelyekben eddig megállapodás jött létre a sztrájktárgyalás során. A megállapodások létrejöttében stratégiai partnerként közreműködött a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerész Kamara. Kiemelték: a kollektív szerződéssel az aláíró felek kölcsönösen, jóhiszeműen és együttműködve szabályozzák a foglalkoztatottakat érintő, munkavégzéssel kapcsolatos kérdéseket az egészségügyben. A kollektív szerződés célja továbbá a betegellátás zavartalan és biztonságos végzése érdekében a munkabéke megteremtése és fenntartása, az egészségügy területén a dolgozók bérének rendezésével a dolgozók szakmai felelősségüknek megfelelő módon történő társadalmi elismerése.

További célként rögzítették azt is, hogy a kollektív szerződés hatályát kiterjesszék az egészségügyi ágazat valamennyi - egészben vagy részben - közfinanszírozott munkáltatónál foglalkoztatott közalkalmazottjára, munkavállalójára - olvasható az ÁEEK közleményében.

Az egészségügy hatékonyabb működését szolgálja a kollektív szerződés

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek