Óvjuk füleinket!

Óvjuk füleinket!

A fülgyulladás nemcsak a hideg időszak betegsége, nyáron is okozhat kellemetlen perceket. Jelentkezhet az allergia szövődményeként, de a medencék, tavak, tengerek vize is okozhat problémákat.

A fülgyulladás legtöbbször gyermekeknél jelentkező panasz, esetükben a fülkürt jóval rövidebb, és a kötőszövetek duzzanata miatt gyorsabban elzáródik. Természetesen felnőtteknél is jelentkezhet ez a probléma, a duzzadt orrnyálkahártya, a folyamatos orrdugulás szintén hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Káros víz?

A nyári strandolások alkalmával elkerülhetetlen, hogy víz kerüljön a fülbe, illetve a hallójáratokba. Mivel a nedvesség, főleg a klóros víz leoldja a hallójárat felületi savas védőrétegét, a hámréteg felázik, fellazul, és a hám védő funkciója meggyengül, a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út - létrejöhet a gyulladás. Természetesen nem tesz jót a nedves fülnek a huzat, vagy a légkondicionáló hideg levegője, ezek is elősegíthetik a probléma kialakulását.

Nyári fülvédelem

Strandoláskor érdemes ügyelni rá, hogy fürdés közben víz, vagy tengerparton a homok, illetve egyéb szennyeződés ne juthasson a hallójáratba. Ha mégsem sikerül elkerülni, mielőbb el kell távolítani, mert komoly gondot okozhatnak. Hasznos lehet az úszósapka, illetve az úszáshoz kialakított füldugó használata (ezt patikában lehet beszerezni), főként azoknak javallott, akik fülgyulladásra hajlamosak. Létezik már fürdéshez ajánlott fülcsepp is, amely víztaszító bevonatot képez a hámon, így segít a fülgyulladás megelőzésében. Az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával lehet megszabadulni a bennmaradt víztől, a hallójáratból ki kell rázni a vizet, majd meg kell várni, amíg teljesen kiszárad. A fültisztítást óvatosan kell végezni, a fülzsírt nem szükséges teljesen eltávolítani, hiszen védőréteget képez a hallójáratokban. Befele tolni szigorúan tilos. Tisztításhoz használható néhány csepp paraffinolaj vagy a gyógyszertárban recept nélkül kapható fülzsíroldó spray.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek