Nemcsak szerelemmel fertőz

Nemcsak szerelemmel fertőz

Július a hepatitis hónapja. Keveset beszélünk róla, pedig rendkívül fertőző betegség, és milliókat érint. Tévhit, hogy csak távoli országok lakossága veszélyeztetett, az igazság az, hogy a vírus akár egy horvátországi nyaralás során is elkapható.


A hepatitis vírusoknak számos fajtája létezik (leggyakoribb az A, B, C), melyek mind a fertőzés módjában és súlyosságában is eltérőekMíg az egyik étellel, vízzel fertőz, és pár hónap lábadozás után a beteg meggyógyul, addig a vérrel és testnedvekkel (szexuális úton vagy sérüléssel) terjedő típusakár halálhoz is vezethet, mondta el Dr. Janitsáry Anna infektológus szakorvos, a GlaxoSmithKline Kft. orvos tanácsadója.

Hepatitis A

Az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, évente 1,4 millió új megbetegedést regisztrálnak, hazánkban a tavalyi évben pontosan 1074 hepatitis A fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez a fertőzés gyomor-bélrendszer útján terjed, a kórokozó leggyakrabban a szájon át, széklet által fertőz A mosatlan gyümölcsök, zöldségek, illetve a szennyezett vízzel megmosott élelmiszerek éppúgy terjeszthetik a vírust, mint a tenger gyümölcsei. A Földközi-tengerben minden ötödik kagyló hepatitis A vírussal fertőzött, ezek fogyasztása veszélyes lehet. A mediterrán térség közepesen vagy erősen fertőzött, ezért nyaralások alkalmával körültekintőnek kell lenni. Kiemelt országok: Görögország, Horvátország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország, Jordánia, Marokkó, Tunézia. A kisgyerekek különösen veszélyeztetettek, mivel ebben a korban még nem alakult ki az alapvető higiénés tudatosság, így egy elmulasztott kézmosás bajt okozhat.

A fertőzésnek hosszú lappangási ideje van, átlagosan egyhónap, de az esetek túlnyomó többségében tünetmentesen zajlik le, így sokan nem is tudják, hogy elkapták a vírust, de ekkor is továbbadhatják.Harminc százalék eséllyel fertőzik meg a környezetükben élőket. A betegséget kísérő sárgaság megjelenésekor a vírusürítés megszűnik, tehát nem fertőz tovább. Felnőtteknél pár hét, időseknél több hónap, míg a sárgaság elmúlik. Jelenleg nincsen rá terápia, a tüneteket lehet enyhíteni, de a betegség magától gyógyul. A lábadozás akár hónapokig is eltarthat. Ez a típus nem okoz krónikus májgyulladást, és ritkán vezet halálhoz. Aki egyszer átesett rajta, élete végéig védett lesz. Ahepatitis A fertőzés ritkán jelentkező tüneteit a mellékelt táblázatban olvashatják.

Megelőzés

Az alapvető higiénés szabályok betartása csökkenti a fertőzés veszélyét. Rendszeres kézmosás mellett használjunk kézfertőtlenítő gélt és spray-t. A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg, külföldön ne csapvízzel, hiszen nem lehetünk biztosak a víz tisztaságában, hanem palackozott vízzel. Ha módunk van rá, hámozzuk is meg. A csapvizet kerüljük, fogmosásra se használjuk. Üdítőnkbe jégkockát ne kérjünk, hiszen nem tudjuk, milyen vízből készítették. Fogyasszunk átsült ételeket, mert a vírust a hőkezelés elpusztítja. Jól gondoljuk meg, hogy utcai árusnál vásárolunk-e ételt. Sajnos a körültekintés ellenére sem lehet biztosan kizárni egy esetleges fertőzést, hiszen a fagylat is lehet potenciális veszélyforrás, ezért a legnagyobb biztonságot a védőoltás jelenti. A hepatitis A elleni oltás első adagja megfelelő védettséget alakít ki, de a hosszantartó védelemhez még egy adagra van szükség.Terhesség idején is kérhető az oltás, oltóközpontokban és háziorvosnál.

Hepatitis B

A világon körülbelül kétmilliárd Hepatitis B-vel fertőzött ember él, ebből háromszázötven milliónál krónikus a betegség. Évente négymillió új fertőzöttet regisztrálnak, és évente hatmillió ember hal meg a szövődményeitől. A vírus veszélyességét mutatja, hogy fertőzőképessége aHIV-nél is sokkal magasabb,és májgyulladást illetve a májsejtek pusztulását okozza. Magas kockázatú országok: szinte az összes trópusi ország, és jelentős azátfedés a Hepatitis A-val fertőzött térséggel.

Elsősorban szexuális aktussal, testváladékokkal, vérrel terjed, így veszélyforrás lehet a közös fogkefe, borotva, manikűrös olló használata, testékszer és tetoválás készíttetése. Egy egyszerű karcolás vagy sebészeti, fogászati beavatkozás is veszélyt jelent, a fertőzés vérátömlesztéssel is elkapható. Hazánkban a vérkészítmények ellenőrzöttek, és a Hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta kötelező, de ez nem minden külföldi országra jellemző. A lappangási ideje hosszú, mintegy kilencven nap, azonban sok esetben tünetmentes.

A betegség lefolyása korosztályonként változik, a legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek. Fertőzött kismamák a szüléskor adják át csecsemőjüknek a vírust, de aktív és passzív védőoltással kilencven-kilencvenöt százalékos eséllyel megelőzhető a kisbabák megbetegedésének kialakulása. Kezeletlenül egyéves kor előtt kilencven százalékban krónikussá válik a fertőzés, négyéves kor előtt ötven százalék ennek az esélye, felnőttek esetében csupán öt százalék az arány. Általában egy-másfél hónap alatt szövődménymentesen gyógyul, akkor válik krónikussá, ha a májgyulladás fél évig fennáll. Tény, hogy a gyerekkorban fertőzöttek huszonöt százalékánál felnőttként májzsugor vagy májrák okozza a halált, és az összes májrák legalább hatvan százalékáért a hepatitis B tehető felelőssé. Kezelése a pihenés, zsírszegény, májkímélő táplálkozás és az alkohol mellőzése.

Megelőzés

Ha a környezetünkben tudomásunk van fertőzött személyről, ne használjuk a sérülést okozható személyes eszközeit, mint például köröm-, bőrvágó olló, borotva. A szexuális életünkre is legyen igaz a tudatosság, az óvszer használata megvéd a fertőzéstől. Létezik védőoltás, amiből, ha a teljes oltási sorozatot kérjük,akár száz százalékos,életre szóló védettséget kapunk. Nemcsak oltóközpontokban, de háziorvosnál is elérhető az oltás.

Hepatitis C

A világon százhetven millió Hepatitis C-vel fertőzött él, ebből százezer Magyarországon él, és évi egymillió halálesetért felelős. Leginkább veszélyeztett térség Egyiptom, Oroszország, USA, Kína, Európán belül pedig Litvánia és Luxemburg (e két utóbbi országban a droghasználók kilencvenöt és nyolcvanegy százalékánál kimutatható a fertőzés). Sokkal kevésbé fertőzőképes, mint a Hepatitis B, leginkább nyálkahártya sérülésével, vér által történik. Szexuális aktussal csupán öt százalék esélye van a fertőzésnek. Ezt a vírust a kismama nem adja át újszülöttjének sem a szülés, sem pedig a szoptatás során.Két-húsz hét lappangási időt követően rövid ideig lépnek fel tünetek.

Ennél a típusnál legtöbbször nem történik változás a bőr, szemfehérje és a vizelet színében, ezért is nehéz a felismerése, márpedig nagyon fontos a korai stádiumban történő diagnózis. Az akut eseteknél a gyógyulás teljes és nem fertőz tovább az egyén, krónikus eseteknél azonban az évekig kezeletlenül maradt májgyulladásnál a máj akár hetven-nyolcvan százaléka is elpusztulhat, mire komoly panaszok jelentkeznek. Sajnos a fertőzések körülbelül hetven százaléka krónikussá válik. A nagyon előrehaladott stádiumban csak a szervátültetés segíthet. Ugyan az új májat is megtámadhatja a vírus, de jellemzően enyhébb lefolyású a gyulladás. Ma már nem halálos betegség a Hepatitis C, léteznek hatásos terápiák, amellyel vírusmentessé válik a kezelt személy. A terápia alatt szigorúan mellőzni kell az alkohol fogyasztását, de különleges diétára nincsen szükség.

Megelőzés

Kerülendő a fertőzött személy tárgyainak használata, mint például pedikűrös, manikűrös eszközök, szúró-vágó eszközök. Nemi érintkezés során gumióvszer használatajavasolt. Bárki végeztethet Hepatitis C szűrést, ma már léteznek nyálból kimutatható gyorstesztek a vérvétel mellett. Sajnos védőoltás jelenleg nem áll rendelkezésre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek