Gondtalan vakáció

Gondtalan vakáció

Nyaralások, hétvégi kirándulások alkalmával kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor gyógyszerre van szükségünk. Legyen szó kisebb balesetről vagy szokatlan fűszerezésű ételről, ami gondot okoz gyomrunknak, ezért különféle készítményekkel tehetünk ellene. Hogy ne érjen felkészületlenül a kellemetlenség, a bőröndben szorítsunk helyet a gyógyszeres csomagnak is. Természetesen nem kell az egész otthoni fiókot magunkkal vinni, ezért összeírtuk a legszükségesebbeket.

Az úti patikánk tartalma attól függ, hova és milyen korúakkal utazunk. Belföldön könnyebben eligazodunk, ha esetleg valamit otthon felejtettünk és szükséges azt pótolni. Vegyük figyelembe, egy kisbabának másra lehet szüksége, mint egy felnőttnek. Még időben tájékozódjunk az utazás előtt az adott ország sajátosságairól, higiéniájáról, ajánlott-e valamilyen védőoltás. Egy-egy oltást követően napok-hetek telnek el a védettség kialakulásáig. Ha távoli, egzotikus ország az úticélunk, érdemes a Nemzetközi Oltóközponttól (www.oltokozpont.hu) tanácsot kérni. Európán belül is érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem nézünk kellően utána a körülményeknek: a leggyakrabban előforduló utazási betegségek a malária, sárgaláz, kolera, hepatitis A és B, hastífusz, torokgyík, veszettség, járványos agyhártyagyulladás, kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás. Ezekre mind van megelőző gyógyszer vagy védőoltás!

Megelőzés
Vannak térségek (nagyrészt Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, de Európa bizonyos részei is), ahol fokozottan elővigyázatosnak kell lenni, mert étellel, csapvízzel is könnyedén okozhatunk magunknak galibát és az álomnyaralást hányással és hasmenéssel a négy fal között tölthetjük. Ha utcai árusnál veszünk ételt, számoljunk azzal, hogy ami a helyi embereknek nem okoz gondot (ahhoz a klímához, a helyi baktériumokhoz szoktak), az esetleg a mi gyomrunknak, bélflóránknak annál inkább. Lehetőleg olyan helyen étkezzünk, ami biztonságos, megfelelően hőkezeltek az ételek. Csak palackozott vizet igyunk, és ne kérjünk jeget az italunkba. Tisztított, hámozott zöldségeket, gyümölcsöket együnk, és a nyers kagylók, halak, rákok, csigák fogyasztását is kerüljük! Sajnos a tenger gyümölcsei hepatitis A-val lehetnek fertőzöttek. Ügyeljünk kezünk tisztaságára, fertőtlenítésére, mert például a hastífusz szennyezett eszköz megfogásával is fertőzhet.

Az egészségügyi csomag
Naptej: gondoskodjunk a fényvédelemről, de ne csak naptejjel, hanem kalappal és napszemüveggel is, mivel nemcsak a leégés, de a napszúrás ellen is szintén kell védekezni. Napszúrásra nincs gyógyszer, csak ágynyugalom, hidegborogatás, és sok víz fogyasztása segíthet, ezért különösen fontos a megelőzése. A naptejnél a magas faktorszám ma már elengedhetetlen a napon tartózkodóknak, de ne gondoljuk azt, hogy a krém egész napos védelmet nyújt. Többször kenjük be bőrünket, de tűző napon akkor se tartózkodjunk. Általában 20 percet napozhatunk leégés nélkül, ezt az időtartamot kell a faktorszámmal megszorozni, hogy megtudjuk, mennyi ideig lehetünk a napon. Kisgyerekek esetén magasabb faktorú naptejet használjunk, mint magunknak.

Napozás utáni bőrnyugtató: Nem mindig sikerül a leégést kikerülni, ezért biztonság esetére hűsítő spray vagy krém legyen nálunk.

Szemcsepp: A szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok gyakran jelentkeznek nyáron, akár utazás alatt is. Baktériumok, gombák, vírusok okozhatják, ezért a strandon is csak tiszta kézzel szabad a szemhez nyúlni. Az allergiás eredetű gyulladásokra gyógyír lehet a szemcsepp, de a gennyes gyulladást csak az orvos által felírt antibiotikum gyógyítja meg.

Rovarcsípések ellen: vigyünk magunkkal spray-t, ami távol tartja a rovarokat. Ha nem sikerülne a megelőzés, használjunk krémet a csípésekre. Előfordulhat, hogy nem elegendő a krém, akkor segít az antihisztamin az allergiás reakciók enyhítésére.


Hasmenés elleni szer: széntabletta, hasfogó, ha esetleg olyat ennénk, ami meghajt. Azonban tegyünk be mellé bélflóra helyreállító probiotikumot is.
(Cikk folytatása a Patika Tükörben olvasható)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek