Egészséges fesztivált!

Egészséges fesztivált!

A nyár nem csak a nyaralás, de a fesztiválok időszaka is, főleg a fiataloknak. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amit minden bulizónak (és szüleinek) érdemes tudnia. Így biztosan nem a rosszullétekről szól majd az a néhány nap, hanem a felhőtlen kikapcsolódásról.

 

Ivás
A folyadékpótlásra a fesztiválozóknak fokozottan oda kell figyelniük, hiszen java részt szabadtéren töltik az idejüket, ahol a külső hőmérséklet is erőteljesen befolyásolja a napi folyadékszükségletet. A szervezet hidratálására a legalkalmasabb folyadék a víz. Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy ne szárítsanak. A desszertborok, pezsgők, likőrök és különösen a tömény italok nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk. Egy-egy kimerítő koncert után (másnap) izotóniás italokkal is pótolható az izzadással elvesztett víz és ásványi sók.

Evés
Az ivás mellett érdemes a megszokott étrendet követni, napi ötször étkezni, lehetőleg sok zöldséget és gyümölcsöt enni. A sokáig melegben tárolt élelmiszereket nem szabad elfogyasztani (hasmenést, hányás, bélfertőzést okozhatnak), érdemes mindig annyit vásárolni, amennyi valóban elfogy. A sós rágcsákban (mogyoró, chips) sok a kalória és megkötik a vizet, ezért ezeket csak mértékkel érdemes fogyasztani. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sziruppal készített limonádéknak, koktéloknak, alkoholoknak nagyon magas lehet a kalóriatartalma, érdemes ezekkel csínján bánni, vagy legalább jéggel hígítani.

Higiénia
A fesztiválok kapcsán nem feltétlenül az illatos bababőr jut az ember eszébe, sokkal inkább a por, a sár, a közös zuhanyzó és a toitoi vécé. Persze egy-két nap nomád életmód senkinek nem árt meg, de néhány praktika azért segíthet, így megelőzhetők az olyan kellemetlen betegségek, mint a lábgomba vagy a vírusos hasmenés. A kézfertőtlenítő folyadékot vagy kendőt minden étkezés előtt, illetve illemhely használat előtt és után érdemes alkalmazni. A papír zsebkendő bármikor jól jöhet, például a mellékhelyiségben. A tisztasági betét akkor is hasznos, ha egyébként nem lenne rá szükség, hiszen csak ki kell dobni, ha az izzadás miatt átnedvesedne az alsónemű. A tornacipőbe mindig érdemes zoknit húzni, a zuhanyzót pedig csakis saját papucsban, saját törülközővel szabad használni. Ha pedig kimaradna egy fogmosás, ideiglenesen kisegíthet a szájöblítés.

Szex
A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne, hiszen az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint folyamatosan növekszik a nemi betegek száma. Néhány éve indult el a STOP STD! kampány (www.std.hu), amely a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, ezért érdemes böngészni az oldalukon. A fesztiválokon különösen fontos szabály, hogy a szexuális érintkezés minden formájához mindig kell óvszer, csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD szűrés után szabad elhagyni. Aki tudja magáról, hogy alkohol hatása alatt rossz döntéseket hoz, tudatosan kerülje az alkalmi kapcsolatokat. Meg kell tanulni nemet mondani, mindenkinek joga van megválasztani, kivel kerül intim helyzetbe. Fontos, hogy mindenki rendszeresen járjon STD szűrésre.


(Teljes cikkünket az augusztusi Patika Tükörben olvashatják!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek