Vizsgáltassa ki a fémallergiás tüneteit!

Vizsgáltassa ki a fémallergiás tüneteit!

A karácsonyi ajándékok között kaphatunk olyan ékszereket, tárgyakat, amely allergiákat okozhat. Ilyen például a fémallergia, melynek kivizsgálása epicutan teszttel történik.

A hát bőrére ragasztott tapaszokat több alkalommal is ellenőrzi az orvos, a vizsgálat így összesen hét napig tart. Az epicutan teszt elvégzésére a téli időszakban ideálisabbak a feltételek, mint a nyári melegben.

Így zajlik az epicutan teszt

A vizsgálat során a beteg hátára úgynevezett kamrás tapaszokat ragasztanak fel. Ezek tartalmazzák a vizsgált allergéneket, amelyekről a beteg kikérdezése alapján feltételezhető, hogy a panaszait okozzák. Ezt követően a bőrreakciót figyeljük meg a tapaszok alatt. Először a felrakást követő 30 perc múlva, majd 24, 48, 72, 96, 120 órával később - a hét minden napján - és egy hét múlva is.

Vizsgáltassa ki a fémallergiás tüneteit!

A tapaszokat ez idő alatt víz nem érheti, ezért a hűvösebb évszakokban jobb elvégezni.

Ez jelzi a fémallergiát

Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Az epicutan teszttel nemcsak a fémallergia vizsgálható, hanem így lehet kimutatni például a kozmetikumok által okozott, fogászatban használt anyagok, hajfestékek és ételadalékok által okozott allergiás reakciót is.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Ha allergiás panaszaink vannak, forduljunk allergológushoz, aki alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről és a válaszaink alapján eldönti, hogy vérvizsgálatra, epicutan tesztre, vagy egyéb vizsgálatra van-e szükségünk.

Ha epicutan tesztre kerül sor, számoljunk vele, hogy a tapaszok felragasztását követő hétben nem utazhatunk el, hiszen több alkalommal is meg kell jelennünk a rendelőben egy rövid időre, amíg leolvassák a tapaszokat.

Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek.

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus
Fül-orr-gége Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek