Vércukor csökkentő zöldségek szezonja

Vércukor csökkentő zöldségek szezonja

A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség, hiszen tele van számos olyan értékes tápanyaggal, amire egy egészséges szervezetnek szüksége van. A tavasz beköszöntével a friss zöldségfélék is megjelennek a piacon, köztük elsőként az újhagyma, ami nemcsak finom, de ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, segít a megcsappant vitaminkészlet feltöltésében is.

Az újhagyma legfontosabb egészségügyi előnyei közé tartozik egyebek között, hogy javítja a látást, a csontok egészségét, véd a rák ellen, szabályozza az emésztést és erősíti az immunrendszert. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen fontos gyógyhatása ismert az újhagymának.

Megelőzi a rák kialakulását

Az újhagyma, melyet gyógynövényként is számontartanak, hasonlóan jótékonyan hat a szervezetünkre, mint a fokhagyma, ám íze közel sem olyan erős, mint gerezdekre szedhető társának, ezért az ételek elkészítésekor sokoldalúbban felhasználható.

Az újhagyma azonban nem csak íze miatt előnyös. Számos kutatás eredménye bizonyította már, hogy a növényben lévő vegyületek némelyike, köztük például a kén, segíthet a rák megelőzésében, illetve a betegséggel folytatott küzdelemben.

A csontritkulás egyik ellenszere az egészséges hagyma

Az újhagyma üreges zöld szára tele van K-vitaminnal, amely a csontsűrűség kritikus összetevője, ezért az újhagymát Ázsia egyes részein gyakran fogyasztják csontritkulás kezelésére. Előnyös tulajdonsága miatt érdemes már gyermekkortól beiktatni az újhagymát az étrendbe, és fontos, hogy felnőttként is fogyasszuk, ugyanis a benne lévő A-vitamin segíthet megelőzni a csontritkulás későbbi kialakulását.

Vércukor csökkentő zöldségek szezonja

Javítja a memóriát

Az újhagyma kolint és folsavat egyaránt tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike külön-külön is nagyon fontos szerepet játszik a memóriafunkciók javításában. A kutatások azt igazolták, hogy azok a felnőttek, akik több kolint tartalmazó ételt fogyasztanak, jobban teljesítenek a kognitív teszteken, míg ellenkező esetben nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

Emellett a folsavat is tanulmányozták a kognitív és a hangulati zavarok összefüggésében, és azt találták, hogy a két makrotápanyag kombinációja javíthatja a memóriát és megelőzheti a demenciát.
Csökkenti a vércukorszintet

Az újhagyma nem csupán abban lehet segítségünkre, hogy megelőzzük a cukorbetegség kialakulását, de hasznos kiegészítője lehet diabétesz vagy inzulinproblémák esetén a gyógyszeres kezelésnek is.

Felgyorsítja az emésztést

A zöldhagyma magas rost-, ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően nagyon hasznos a szervezetünk számára, éppen ezért előnyös lehet a fogyasztása, ha szeretnénk megőrizni a súlyunkat, illetve akkor is, ha fogyni szeretnénk, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma. Mindemellett az újhagyma segítségére lehet azoknak is, akik székrekedéssel, illetve renyhe bélműködéssel küzdenek, hiszen a zöldség hatékonyan serkentheti az emésztést.

A zöldhagyma természetes antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így a baktériumok széles skáláját képes eltávolítani, ezáltal pedig növelheti a bélrendszer tápanyagfelvételi hatékonyságát, biztosítva ezáltal, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk.

Erősítheti az immunitást

Az újhagymában lévő magas C-vitamin-szint fokozza az immunrendszer hatékonyságát azáltal, hogy serkenti a fehérvérsejtek és a kollagén termelődését, melyek elengedhetetlenek a sejtek, szövetek és izmok fejlődésében.

A zöldhagyma a légúti megbetegedések tüneteit is enyhítheti, betegség esetén pedig segíthet a gyógyulásban, miután a hagymában lévő illóolajok gyorsan és hatékonyan feloldják a letapadt váladékot.

Forrás: Dívány.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek