Utazás korlátozásokkal

Utazás korlátozásokkal

Szinte mindenki várja a nyári hónapokat, tervezi a nyaralás, utazás részleteit, nézi az ajánlatokat. De ebben az évben ez másképp van, hiszen a járvány sok mindent felülírt. A pihenésről, programokról szőtt álmok sokak számára összetörtek, mások naponta nézik a híreket, hogy bizonytalanságukat eloszlatva esetleg útra kelljenek. Nézzük milyen szabályokat érdemes szem előtt tartani, mielőtt elindulunk.

Sokan várták, hogy kiszabadulhasson a karantén fogságából, és útra keljen. A turisztikai szakemberek szerint legtöbben hazánkban fognak úti célt választani, mert bizonytalanok a külföldi utakkal kapcsolatban. A korlátozások feloldása után megindult a vendégforgalom, és bár az időjárás júniusban nem igazán kedvezett a nyár valódi beindításához, de az már látszik, hogy továbbra is a legnépszerűbb hely a Balaton, a strandok, a vízparti helyek. Vegyül sorra a legfontosabb kérdéseket.

Veszélyesek a szállodák, az idegenforgalmi helyek?

A szállodák és egyéb kereskedelmi szálláshelyek a koronavírus-járvány szempontjából nem veszélyesebbek, mint más közforgalmi területek. Azonban ezekben naponta nagyszámú vendég és dolgozó fordul meg a világ minden részéről, akik igénybe veszik a kínált szolgáltatásokat, ezek révén mind a személyzettel, mind a többi vendéggel a javasolt 1,5 méteres távolságon belül kerülhetnek egymáshoz.

Éppen ezért nagy figyelmet kell fordítani azokra a szempontokra és megelőző intézkedésekre – a kéz higiéniájára, a szemek, száj és az orr érintésének elkerülésére, a biztonságos fizikai távolságtartásra, a nyilvános területeken a gyakori fertőtlenítésre stb. –, amelyek révén megelőzhető az új típusú koronavírus terjedése.

Utazás korlátozásokkal

A medencében terjed a vírus?

Mint már tudjuk, a koronavírus egy légúti vírus, amely elsősorban cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezés útján terjed. A fertőzött személyekkel kapcsolatba kerülők a köhögés, tüsszögés során keletkező, vírust tartalmazó cseppek vagy aeroszol belégzésével fertőződhetnek meg, ezért a fertőtlenített vízben nem terjed a vírus. A fürdőkben, strandokon a legnagyobb kockázatot a vendégek közötti, illetve a személyzet közötti közvetlen és a gyakran megérintett felületeken esetlegesen megmaradó vírusok jelentik, ezért ezek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Azt, hogy egy fürdőben vagy strandon hányan tartózkodhatnak egyszerre, a pihenőterület nagysága és az összes medence együttes befogadóképessége határozza meg. A pihenőterületen biztosított pihenőbútorokat úgy kell elhelyezni, hogy a használat során az előírt személyes távolság biztosítható legyen.

Milyen óvintézkedéseket kötelező betartani?

A strandon minden kézmosási ponton kötelező lesz szappant és alkoholos kézfertőtlenítőt kihelyezni. A mellékhelységekben és zuhanyzókban legalább óránként (forgalmasabb területeken szükség szerint gyakrabban) szükséges fertőtlenítő takarítást végezni.

Ugyanilyen gyakorisággal kell majd fertőtleníteni az öltözőket, vállfákat, és a vendégek által gyakran érintett felületeket. Minden használat után fertőtlenítik majd a kölcsönözhető eszközöket és a beléptető órákat, a játszótereket, sportpályákat pedig legalább naponta kétszer. A vendégeknek nem, de a strandok személyzetének kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése.

Milyen szabályok vonatkoznak a természetes vizű strandokon?

A természetes fürdőhelyek azzal a feltétellel látogathatóak, hogy a túlzsúfoltság elkerülése érdekében a nem együtt érkező látogatók között 2 méter távolság betartása szükséges. A fürdőhely területén, a büfékben és a mellékhelyiségekben, zuhanyzókban folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell elvégezni. A megfelelő távolságtartásra a mellékhelyiségekben is ügyelni kell, és biztosítania kell a játékok, padok, rendszeres fertőtlenítését is.

Utazás korlátozásokkal

Mire figyeljünk utazás előtt és alatt?

Már az utazás előtt tájékozódjunk az adott helyszín látogathatóságáról, ha lehetséges foglaljunk előre időpontot. Éljünk az online előre foglalási és fizetési lehetőséggel és lehetőség szerint válasszuk a készpénzmentes fizetési módot. A helyszínen kövessük figyelemmel a kihelyezett tájékoztatókat és tartsuk be az előírásokat.

Tartsuk be a megfelelő, legalább 1,5 méteres biztonsági távolságot. A jegypénztáraknál, információs pultoknál egy családból, összetartozó vendégek közül csak egyikünk álljon be a sorba. Viseljünk maszkot és kesztyűt a zárt terekben. Rendszeresen használjuk a kihelyezett kézfertőtlenítő szereket. A mosdóknál is tartsuk be a megfelelő biztonsági távolságot. A strandok valamennyi részlegében, helyiségében használjunk papucsot. A vendéglátóhelyeken a saját törölközőnket a székek ülő- és hátlapjára helyezve foglaljunk helyet.

Mit tegyek, ha külföldre utaznék?

A legfontosabb, hogy a célországról az interneten keresztül nézzünk meg minden hasznos információt, nehogy meglepetés érjen minket a kiutazáskor. A szervezett utaknál könnyebb, hiszen az irodák gondoskodnak a megfelelő tájékoztatásról, de nyugodtan kérdezzünk tőlük is, ha bármiben bizonytalanok vagyunk.

Azt tudni kell, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat – áll a Konzuli Szolgálat honlapján.  A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során.

Ezért kérnek mindenkit, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, kövessék figyelemmel konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs oldalt.

Külföldön más higiéniai szabályok érvényesek?
Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan tartsák be, a fogadó ország hatóságainak utasításait kövessék fokozott figyelemmel.

Milyen egészségügyi ellátás jár külföldön?

Ha valamelyik EU-tagország állampolgáraként egy másik uniós országban, ideiglenes (üdülési, üzleti vagy tanulmányi célú) ott-tartózkodása során váratlanul megbetegszik, jogosult minden olyan orvosi ellátásra, amely nem várhat addig, míg hazatér saját országába. Tehát ugyanolyan egészségügyi ellátásra jogosult, mint az adott ország egészségbiztosítási rendszerében biztosított személyek.

Ha az Európai Unión kívüli országba utazik, mindig vigye magával európai egészségbiztosítási kártyáját. A kártya bizonyítékul szolgál arra, hogy biztosítva van az EU egyik országában. A célországban akkor sem tagadhatják meg a kezelést, ha nincs európai egészségbiztosítási kártyája, vagy ha azt nem tudja használni. Ebben az esetben azonban lehet, hogy helyben kell fizetni az ellátásért,  költségtérítést pedig hazaérkezése után igényelhet. Feltétlenül tudakozódjon az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál arról, hogy az egészségbiztosítása milyen mértékben terjed ki családtagjaira.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek