Ünnepi szívszindróma

Ünnepi szívszindróma

Az ünnepi szívszindróma olyan szívbetegség, amely jellemzően túlzott alkoholfogyasztás következtében alakul ki. A nevéből is adódóan leggyakrabban az ünnepi időszakokban fordul elő.

Elsődleges tünete a gyors és szabálytalan szívverés. A betegséget az orvosok „alkohol által kiváltott pitvari aritmiának” nevezik, amely egyfajta szabálytalan szívverést vagy pitvarfibrillációt (pitvarremegést) eredményezhet. Ez az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, amelyet a szív kisebb üregeinek, az úgynevezett pitvaroknak a rendellenes elektromos működése okoz.

Ebben az esetben a fellépő szívritmuszavar legtöbbször jóindulatú, 24 órán belül spontán megszűnik és az alkoholmentes időszakokban nem jelentkezik. Ezeknél a betegeknél a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása

az átlagosnál nagyobb mértékben, növeli a krónikus ritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.
A szabálytalan szívverés rövid távon csupán az ünneplés riasztó mellékhatásának tűnhet, hosszú távon azonban súlyos problémákat is okozhat, például szívelégtelenséget vagy sztrókot. A probléma nagyobb eséllyel alakul ki már meglévő szívproblémákkal küzdők körében, de olyanoknál is előfordulhat, akiknek egyébként semmi bajuk nincs.

Ünnepi szívszindróma

Mi okozhatja?

Túlzott alkoholfogyasztás: Az alkohol befolyásolja a szívizom összehúzódást. Egy 2021-es kutatás szerint, kismértékű alkoholmérgezés is befolyásolhatja a szívösszehúzódásokat. Egy 2020-as tanulmány összefüggést mutat a túlzott alkoholfogyasztás és a pitvarfibrilláció előfordulása között.
Stressz: A szívelégtelenségben szenvedők aránya növekszik a karácsonyi időszakban. Ennek az egyik valószínűsíthető oka az „érzelmi stresszfaktorok”, a túlzott evés, a kevés mozgás és az orvosi ellátás elhalasztása.

Kiszáradás: Az alacsony hidratációs szint már magában károsíthatja a szív egészségét. Kutatások is bizonyították, hogy az alacsony folyadékbevitel összefüggésben van a szívkárosodás kockázatával. A rövid távú kiszáradás is károsíthatja az erek működését és hatással lehet a vérnyomás szabályozásra is.

A sóban, hozzáadott cukrokban és transzzsírsavakban gazdag étrend elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Viszont a zöldségekből, gyümölcsökből, olívaolajból és olajos halakból álló mediterrán étrend segít megvédeni és megelőzni a betegségeket.

Hogyan kerülje el?

Nem nehéz elkerülni az ünnepi szívszindrómát, még úgy sem, ha szeretnénk megkóstolni minden ünnepi finomságot. Nem kell teljesen lemondanunk a sóban, cukorban és zsírban gazdag ételekről, illetve az alkoholos italokról, csupán arra kell odafigyelnie, hogy mindenből csak mértékkel fogyasszon.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ha előre tudja, hogy az vacsoránál a szokásosnál nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt, akkor reggelire és ebédre kisebb mennyiséget fogyasszon. Jó megoldás az is, ha nem éhesen megyünk vendégségbe, hanem előtte falatozgatunk otthon, így könnyebben megálljt parancsolunk az ételeknek. A desszertet sem kell kihagyni, csupán a mennyiségre kell odafigyelni.

Ha egyébként nem küzdünk szívproblémákkal, akkor az átmeneti szívritmuszavar jellemzően magától elmúlik, ha visszaveszünk egy kicsit az ünnepi lakmározásokból és az italozásokból. Órákig fennálló szabálytalan szívverés esetén viszont jobb, ha kivizsgáltatjuk magunkat. Ha pedig ehhez a panaszhoz még légszomj és szédülés is társul, akkor haladéktalanul kérjünk szakértői segítséget.

Az ünnepi szívszindróma tünetei:

• Energiahiány vagy túlzott fáradtság;
• Erős, szapora vagy szabálytalan szívdobogás;
• Szédülés vagy ájulás;
• Remegés, fájdalom, nyomás vagy egyéb kellemetlenség érzése a mellkasban;
• Légszomj, amely nem megterhelő tevékenység közben, vagy akár nyugalmi állapotban is jelentkezhet.

A pitvarfibrilláció jelei és tünetei:

• Szabálytalan szívverés;
• Rendellenes szívdobogás;
• Szédülés;
• Rendkívüli fáradtság;
• Légszomj;
• Mellkasi fájdalom.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek