Túlterhelt emésztőrendszer, illatos megoldások
A fűszerek és a gyógynövények között több olyan is található, amelyik emésztést serkentő hatású. Konyhakömény, édeskömény, kamilla, citromfű, borsmenta, ánizs és gyömbér segíthet akkor, ha „túlettük” magunkat.
Túlterhelt emésztőrendszer
Márton-napi zsíros fogások, karácsonyi terülj-terülj asztalkám, gyomrot „megülő”, magyaros étkek. Az év vége kapcsán sokakat kínoznak az emésztési panaszok. Lényeges, hogy ebben az esetben nem a fokozott gyomorsavtermelésről és a következményes gyomorégésről, nem is a székrekedésről vagy a hasmenésről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy az emésztőrendszer nem tud megbirkózni a bele került nagy mennyiségű étellel. Vagyis, a „túlevés” esete áll fenn. Olyan, mintha megállt volna az étel az emésztőrendszerben, nehézkes a felböfögés, és megrekednek a szelek. Kevésnek mutatkozik a termelődött epe mennyisége, „feldolgozásra várnak” a zsíros ételek.
Mit lehet tenni? – azonkívül, hogy erősen fogadkozunk, hogy az elkövetkezőkben mértéktartóan eszünk.
Gondosan megválogatott fűszerek
Már nagyszüleink idejében is tudták, hogy a gyomor ürülését fekete és fehér ürömmel, majorannával, kakukkfűvel vagy fodormentával lehet elősegíteni.
A puffadás és hasfeszülés okozta kellemetlenségek enyhítésére konyhakömény, édeskömény, kamilla, citromfű, borsmenta, ánizs próbálható ki,- tetszőleges kombinációkban, teaként kortyolgatva vagy patikában beszerzett tabletták/kapszulák formájában. Az emésztés tehát számos, kellemes illatú, illóolajban bővelkedő gyógynövénnyel támogatható.
Többen tapasztalhatják, hogy a retek és a fokhagyma is „jól működnek” emésztési panaszoknál. Érdemes ezekből is egy kicsit fogyasztani!
Újabban népszerűek az articsókás szerek. Amellett, hogy az articsóka kedvezően hat a koleszterinszintre, serkenti a zsírokat elbontó epefolyadék termelődését. Az articsóka akár duplájára is emelheti az epeelfolyás mértékét, ilyen módon támogatva a zsíros ételek emésztését.
A fűszerek közül a mustár, a szerecsendió, a curry és a gyömbér hatnak kedvezően az emésztésre; megéri ezeket már az ételek készítésekor a receptbe foglalni.
Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész
A cikk a Patika Tükör Természet patikája mellékletében jelent meg!
Kapcsolódó írások

