Tipikus tünetek nélkül is lehet melanomás

Tipikus tünetek nélkül is lehet melanomás

Ha az önvizsgálat során csak az anyajegyeinkre koncentrálunk, könnyen átsiklik a szemünk az egyéb bőrkinövéseken, melyek ugyan anyajegyekhez nem hasonlóak, ám épp olyan kockázatot jelentenek.

Mi az amelanotikus melanoma?

A melanomával szemben az amelanotikus melanoma nem tartalmaz melanint, azt a festékanyagot, amely azanyajegyek jellegzetes barnás árnyalatú színét is adja. Az amelanotikus melanoma ezért halvány rózsaszín-vöröses árnyalatú bőrkinövésként jelentkezik a bőrfelszínen. Alakja és színe miatt egy apró sérülésre, vagy gyógyulófélben lévő pattanásra emlékeztethet.


Tipikus tünetek nélkül is lehet melanomás


Nagyobb kockázatot jelent, mint a melanoma?

A melanoma viszonylag jól felismerhető tünetekkel jelentkezik, a laikus szem számára is feltűnő az anyajegy színének, méretének, alakjának, vagy formájának megváltozása. Az amelanotikus melanoma esetében azonban a tünetek nem ennyire jellegzetesek, így a gyógyulás esélyei hiába egyeznek meg a melanomáéval, rendszerint későn ismerik fel, emiatt a halálozási arány is valamivel magasabb. Egy vizsgálat szerint a diagnózist követő 5 évben a túlélők aránya amelanotikus melanoma esetén 88, melanoma esetében 95 százalék.

Megelőzés: fényvédelem és anyajegyszűrés

A melanomához hasonlóan az amelanotikus melanoma kockázatát is a gyakori bőrégés, a napon töltött órák száma növeli elsősorban, de a kockázat a kor előrehaladtával is egyre nő. A megelőzés érdekében szabadtéri programok során mindig használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, illetve érdemes a ruházatunkkal is védeni a bőrünket a napsugaraktól, különösen, ha a déli órákban vagy hosszabb ideig kell a napon tartózkodnunk.

Tipikus tünetek nélkül is lehet melanomás

Mivel az amelanotikus melanoma esetén hiányoznak a melanomára jellemző tipikus tünetek, ezért nagyon fontos a rendszeres időközönként elvégzett orvosi ellenőrzés. A teljes testtérképes anyajegyszűrés során az elváltozások korai stádiumban felismerhetők és kezelhetők. A vizsgálaton bőrtípustól függetlenül mindenkinek ajánlott legalább évente egyszer részt vennie.

Dr. Rózsa Annamária
bőrgyógyász
Anyajegyszűrő Központ

Kapcsolódó írások