Testet-lelket átmelegítő házi praktikák

Testet-lelket átmelegítő házi praktikák

A télen különösen aktív légúti vírusok azonban keresztülhúzhatják a terveket. Orrfolyás, fejfájás, torokfájás, hőemelkedés kínozhatja a fertőzötteket néhány napon át. A jól bevált házi praktikák enyhíthetik a panaszokat. Hasznos tudni, hogy több házi patikai szer, köztük a húsleves, a méz vagy a fokhagyma jótékony hatása tudományosan is támogatott.

A „Nagymama” húslevese

Noha minden bajra nem gyógyír egy forró tyúkhúsleves, mégis jól eshet valamennyi elesett betegnek, aki az ágyat nyomja. Ráadásul, a tudományos vizsgálatok is kedvező hatást kötnek hozzá. Valószínű, hogy a húsleves összetevői (pontosan nem ismert, hogy a hús vagy a zöldségek felelősek-e érte) gátolják a fehérvérsejtekkel összefüggésbe hozható gyulladásos reakciókat. Emellett, a húsleves folyadékpótlás szempontjából is jó választás, de lényeges, hogy ne sózzuk túl a húslevest!

Testet-lelket átmelegítő házi praktikák

Édes és hatásos megoldás a méz

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a méz sokkal több, mint egy cukros massza. A mézhez baktérium- és vírusellenes hatás köthető. A náthás, influenzás panaszok közül a köhögés csillapításában hárul főszerep a mézre. Nem véletlen, hogy az USA-beli szakemberek a száraz köhögés csillapítására mézet ajánlanak.

A méz ugyanis – több vizsgálat alapján - hasonló hatással rendelkezik, mint az ismert szintetikus köhögéscsillapító hatóanyag, a dextrometorfán. A méz amellett, hogy a száraz köhögésben szenvedő gyermekek panaszait enyhíti, az alkalmazása biztosítja a gyermekek számára az elalvás, átalvás nyugalmát is.

Megjegyzendő azonban, hogy a méz alkalmazása, a Clostridium botulinum okozta mérgezésekre tekintettel csak 1 éves kor fölött javasolt. Ne feledjük! - a méz nem csak a kis betegek gyógyírje, azt a felnőttek is bátran használhatják.

Fokhagyma, a bajokat távol tartja?

A fokhagyma az allicin nevű összetevője révén antimikrobiális hatású, vagyis felveszi a harcot a baktériumokkal és a vírusokkal. Akinek az étrendjében gyakran szerepel a fokhagyma, annál ritkább vendég lehet a nátha, és ha mégis kialakul, akkor jó eséllyel enyhébbek lehetnek a tapasztalt tünetek.

Echinacea – nátha és influenza esetén is pozitív hatású lehet

Az amerikai őslakosok már több száz évvel ezelőtt kasvirágos (Echinacea fajok) szerekkel próbáltak megszabadulni a fertőzéseiktől. Annak ellenére, hogy a modern tudományos eredmények nem bizonyítják egyértelműen a kasvirágos patikaszerek hatásosságát, több vizsgálat is azok pozitív hatása mellett érvel. Az antioxidánsokban dús Echinacea kivonatai alkalmasak lehetnek az immunrendszer stimulálására, a bakteriális és a vírusos fertőzések időtartamának a csökkentésére. Az Echinacea kivonatai (teái) lerövidíthetik az influenza időtartamát, illetve a gyermekek náthás panaszai ellen is hatékonynak mutatkozhatnak.

Tengersós víz – tengernyi előnnyel

A tengersós vízzel való gargarizálás vagy orröblítés hatásos lehet a náthás panaszok enyhítésében: csillapodhat a torokfájás és javulhat az orrüreg átjárhatóságának érzése. A tengersós víz receptje egyszerű: egy nagy pohár langyos vízben körülbelül egy teáskanálnyi sót kell feloldani.

Forró fürdő – több, mint wellness

A légúti megbetegedéseknek senki sem örül, azokat mindenki egyfajta stresszként éli meg. A feszültség oldásában jól jöhet egy forró fürdő. Érdemes mentol- vagy eukaliptuszolajat csepegtetni a fürdővízbe. Az illóanyagos gőz belélegzése ugyanis szinte azonnal olyan érzetet ad a vízben megmártózónak, mintha a légútjai jobban átjárhatók lennének.

Fogyasszon baktériumokat, de jókat!

A jótékony hatású baktériumok és élesztőgombák erősítik az immunrendszert, hogy az hamarabb legyőzhesse a légúti fertőzéseket. Kimutatott, hogy egyes jótékony baktériumokat tartalmazó készítmények csökkentik a légúti fertőzések kockázatát, és megfertőződés esetén segítik a gyógyulást. Amennyiben probiotikumos termék nincs otthon, érdemes élőflórás kefirt, joghurtot venni és enni, mert azokban is hemzsegnek a jótékony mikroorganizmusok.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Kérje a lapot a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek