Térdprotézis 3D-vel

Térdprotézis 3D-vel

A térdízületi kopás tüneteit jó esetben enyhítik a gyógyszeres készítmények, de van, ahol már csak a sebész tud segíteni. Ki gondolta volna, hogy az új térdprotézist egy 3D nyomtató állítja elő, ráadásul a legjobb minőségben és anatómiai pontossággal? Az új eljárásról dr. Domán István ortopéd sebész tudósít, aki pontról pontra ismeri az eljárás lényegét, hiszen hazánkban először ő műtött ezzel az új eljárással.

Térdprotézis 3D-vel Nem vagyunk egyformák. Nem egyformák a csontjaink, az ízületeink, de a panaszaink sem. Éppen ezért magától értetődőnek tűnik az az elgondolás, hogy mindenkit a saját testi adottságainak maximális figyelembevételével, egyénre szabottan gyógyítsunk. Ezen elgondolás vezetett a számítástechnika, és a 3D nyomtatás robbanásszerű fejlődése révén egy új eljárás kifejlesztéséhez, mely során az érintett személy anatómiai sajátosságai alapján, egyedileg gyártott eszközök felhasználásával történik a térdprotézis beültetése. A térdízületi kopás tünetei kezdetben gyógyszerekkel, a túlterhelés elkerülésével, könnyű, de rendszeres mozgással mérsékelhetők, azonban egy ponton túl a térdprotézis beültetés jelenti az egyedüli megoldást. A kezdeti időkben a protézis beültetését követően gyakran maradt vissza fájdalom, vagy mozgáskorlátozottság. A biomechanikai ismeretek bővülésével a gyártási technológia, valamint az anyaghasználat fejlődésével egyre korszerűbb, az ép térdhez hasonló működést biztosító protéziseket fejlesztettek ki. Tanulmányok igazolták, hogy a napjainkban alkalmazott térdprotéziseknek köszönhetően a betegek több mint 90 százaléka drámai fájdalomcsökkenésről és a térdfunkciók jelentős javulásáról számol be a műtét után. A javuló mozgásfunkciók jobb életminőséget és tartósabb, egészségesebb életet biztosítanak. Jól ismert tény, hogy a protézis élettartama nagymértékben függ a beültetés pontosságától. A hagyományos módon végzett térdprotézis beültetés során a sebész érzékszerveire és tapasztalatára támaszkodva, speciális célzóeszközök felhasználásával végzi a műtétet. Mindez azonban magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Egy új eljárás viszont lehetővé teszi, hogy a térdprotézis ideális beültetéséhez szükséges méréseket már a műtét előtt számítógépen elvégezzék. Az így kapott adatok alapján egyedileg gyártott célzóeszközök (Patient Specific Instruments – PSI) segítségével, a protézis az eltervezett módon, nagyobb pontossággal ültethető be.

A műtét előkészítése

A műtétet megelőzően az egyén térdéről MRI vagy CT vizsgálatot végeznek, majd a képek alapján a térdről egy 3 dimenziós rekonstrukció készül. Egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével a protézis beültetését számítógépen részletesen megtervezik. E folyamat során egyebek között meghatározható a protézis pontos típusa, mérete, a csontátvágások síkja, a szalagok ideális feszességéhez szükséges csonteltávolítás vastagsága, a protézis elhelyezkedése a tér mindhárom síkjában. E módszernek köszönhetően az elért eredmény térben megtekinthető, a térdízület működése szimulálható. A tervek jóváhagyását követően 3D nyomtatóval elkészül az egyén térdízületét alkotó csontok pontos mása, illetve az azokra tökéletesen illeszkedő, a protézis ideális helyzetét biztosító egyedi célzó eszközök. Ez utóbbiak biztosítják a műtét során a számítógépen készült terv precíz megvalósítását.

Ízület a 3D nyomtatóból

Az eddig alkalmazott módszernél az említett mérési, célzási folyamat a térdízület felnyitását követően történik, mely egyrészt időigényes, másrészt magában hordozza a pontatlanság lehetőségét. Ezek mellett szükségessé teszi a combcsont (és esetenként a lábszárcsont) velőűrének megnyitását, mely több vérzést, következményes duzzanatot és egyéb nem kívánatos szövődményeket eredményezhet. Ezzel szemben, a PSI technológiával, egyedi tervek alapján legyártott eszközök használatával, a műtét alatti „méricskélés” elmarad, így jelentős műtéti idő takarítható meg. Mivel a műtéthez használt célzó eszközök a beteg MRI vagy CT vizsgálata alapján egyedileg készülnek, és tökéletesen illeszkednek az egyén anatómiai strukturáihoz, ennek köszönhetően a protézis nagyobb pontosságú beültetése válik lehetővé. A nagyobb pontosság pedig hosszabb élettartamot jelent. Nem utolsó szempont az sem, hogy a műtét alatt nem kell megfúrni a csontok velőűrét, ezért kevesebb vérzéssel és műtét utáni duzzanattal, illetve fájdalommal lehet számolni.

 

Az PSI technológiával egyénre szabottan végzett térdprotézis beültetés előnyei:

• Rövidebb a műtéti idő                                                                                                                                               • Kisebb a vérvesztés                                                                                                                                                   • Kisebb a műtét utáni vérömleny (haematóma) és ezáltal a fertőzés kockázata                                                       • Pontosabb a protézis helyzete • Kisebb az újraoperálás (revízió) valószínűsége                                                     • Ideális a bonyolultabb esetekre (pl.: törés utáni állapotokra)                                                                                 • Alkalmazható egyidejűleg végzett kétoldali műtéteknél is                                                                                        • Alkalmazásával rövidebb a kórházi tartózkodás                                                                                                     • Biztonságos módszer

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek