Teljes élet cukorbetegséggel

Teljes élet cukorbetegséggel

A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, jelenleg 415 millióan élnek vele, ebből 199 millió nő; utóbbi szám 2040-re előreláthatóan 303 millióra fog növekedni. Magyarországon bő egy évtized alatt a duplájára nőtt a cukorbetegséggel élők száma, napjainkban pedig eléri a közel egymillió főt. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők mindennapi teendőik mellett hajlamosabbak elhanyagolni a betegséget.

Idén, a Cukorbetegek Világnapján a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) több országban is kampányol a nők körében. Az ISA ezzel arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes életet lehet élni a diabétesszel, ha a betegséggel kapcsolatos teendők kiemelt helyet kapnak a mindennapokban.

„A nők és a cukorbetegség – Egy egészséges jövőért” elnevezésű figyelemfelhívás célja, hogy a diabétesszel élő nőket arra biztassa, kerüljenek mindennapi prioritási listájuk elejére az állapotukkal kapcsolatos teendők a többi alapvető feladat mellé. A nők megszólítása és edukációja azért is fontos, mert gyakran az egész család étrendjét ők állítják össze, így kiemelt szerepük van a diabétesszel kapcsolatos ismeretek elsajátításában és átadásában, ezáltal pedig tágabb értelemben egy egészségesebb jövő kialakításában. Minél inkább képes ugyanis a diabétesszel élőkontroll alatttartani a cukorbetegségét, annál inkább képes lesz teljes és egészséges életet élni.

Dr. AimiliaPapakonstantinou, az Athéni Agrártudományi Egyetem táplálkozástudományi adjunktusa és az EFAD-ESDN diabétesz szekciójának vezetője hangsúlyozta: „A jó hír az, hogy a diabétesz az a típusú krónikus betegség, ami könnyen kezelhető és optimális glikémiás kontroll érhető el a páciensnél. Ehhez pontos napi tervezésre van szükség, főleg azokra a tevékenységekre nézve, amelyek hatással lehetnek a cukorbetegségre: ilyenekpéldául az étrend és az életmódbeli szokások,de nagyon fontosaz önellenőrzés is. A cukorbeteg nők biztosak lehetnek benne, hogy teljes életet élhetnek, és semmiről nem kell lemondaniuk a diabétesz miatt. Ebbéli erőfeszítésükben a dietetikusok a legfőbb szövetségeseik lehetnek”.

Kubányi Jolán,a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ)elnökekiemelte: „Ma már egyénre szabott étrenddel segítik szakembereink a cukorbetegeket, sőt az egyik legfontosabb szempont az étkezés élményének megőrzése. Ezt fontos érteni azoknak a nőknek is, akiknek van diabéteszes családtagjuk, vagy ők maguk azok:tudatos és tervezett étrenddel a cukorbetegség tökéletesen kordában tartható!”

Tégy magadért és egy egészséges jövőért!

A cukorbetegség elsőre ijesztőnek tűnik ugyan, de könnyebb vele együtt élni, mint azt sokan gondolnák. Az érintetteknek csupán annyi a teendőjük, hogy a diabétesz- és a vércukorszint-kontrollt az elsődleges teendők közé sorolják, ezzelbiztosítva az egészséges táplálkozást és kiegyensúlyozott életmódot. Mindebbenaz alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek nagy szerepe lehet a cukorbetegek étrendjének részeként, mivel az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel ízesített ételek és italok kevesebb vagy nulla kalória bevitelével nyújtják az édes íz élményét, miközben segítik a betegeket a szénhidrát- és általában a napi kalóriabevitelükkordában tartásában.

Az édesítőszerekkel kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a www.sweeteners.org oldalra.

Teljes élet cukorbetegséggel

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek