Tanácsok a fogak és szájsérülések megelőzésére

Tanácsok a fogak és szájsérülések megelőzésére

A fog - és szájsérülések meglehetősen gyakoriak. Ebből körülbelül 80 százalék érinti az elülső fogakat, amik kárt okozhatnak a lágy szövetekben, ilyen a nyelv, az ajkak és az arc belseje.

A kisgyerekeknél ez a fajta sérülés általában akkor történik, amikor járni tanulnak, sokszor elesnek, megütik magukat. A szülő bármennyire óvatos és felkészült ezeket a baleseteket kiküszöbölni sajnos teljesen nem lehet. Amint megtanulnak magabiztosan járni, jobban koordinált a mozgásuk és kevesebb ilyen jellegű sérülés éri őket. Később, a serdülő és felnőtt korban a sportolás tekinthető fő veszélyforrásnak. A foggal kapcsolatos sérülések 40 százaléka sportolás alatt következik be.

Száj védelme: sportolás közben – különösen az ökölvívás, jégkorong, lacrosse esetében - érdemes fogvédőt használni, ez a legjobb módja, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Fej védelme: sisak használata bölcs dolog számos szabadidős tevékenység alatt, mint például kerékpározás, görkorcsolyázás, jégkorongozás stb. Bár a legtöbb sisak nem védi meg a fogakat és az ajkakat, de megvéd más fontos terület, a fejet az agyrázkódástól.

A kiütött fogak helyreállítása: bizonyos estekben lehetséges a helyreállítás, és minél hamarabb jutunk el a fogorvoshoz, annál nagyobb az esélyünk rá. A sérüléstől számítva egy órán belül jó, ha fogorvosi székbe kerülünk. Még ha a fogat nem is lehet megmenteni, akkor sem veszítjük el mosolyunkat. A fogászat területén olyan fokú a fejlődés, hogy ma már implantátum ültethető be, amelyet közvetlenül az állcsonthoz rögzítenek. Az új fog ellát minden szükséges funkciót: esztétikus, harapásra, rágásra alkalmas, és élettartalma hosszú. Sokszor legalább olyan hosszú, mint a saját fogaké.

Forrás: WebMD

Tanácsok a fogak és szájsérülések megelőzésére

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek