Tanácsok 40-eseknek 2. rész

Tanácsok 40-eseknek 2. rész

A negyedik X után jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyeket megelőzéssel, korai felismeréssel könnyedén lehet orvosolni. Egy általános orvosi ellenőrzés nem árthat, ahogy az sem, ha tudjuk, mire kell figyelnünk.

Alvászavar
A nők általában rosszabbul alszanak, mint a férfiak: a német Gießen Egyetem felmérése szerint minden negyedik asszony küzd alvásproblémákkal, míg a férfiak körük csak minden nyolcadik szenved tőle. A kutatás szerint a gondok középkorban kezdődnek, a fiatal nőket még nem érintik. Ennek okai: stressz, menstruáció, hormonális ingadozás, gyereknevelés, szorongás és depresszió, éjszakai evési kényszer.

Fogápolás
A fogakra leselkedő veszélyeknek se szeri, se száma: komoly problémákat okozhat a szuvasodás, de a fogíny-, illetve fogágybetegségekkel, a fogkővel is nem sikerül megállítani. Napi kétszeri alapos fogmosás, és 6 havonként fogorvosi ellenőrzés javasolt.  

Aranyér
Aranyere mindenkinek van, hiszen pótolhatatlan szerepe van a szabályos vég-
bélműködésben, a széklet tartásában, illetve a megfelelő széklet ürítési mechanizmusban. A gond akkor jelentkezik, amikor ez a végbélnél található visszér kitágul, a kötőszövet megnyúlik. Ekkor beszélünk aranyér betegségről.

Elhízás
Az évek előrehaladtával történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást. A 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg). Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a test-
összetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.
Az ember napi energiaszükséglete folyamatosan csökken, ami azt jelenti, hogy változatlan energiabevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése.

Csontritkulás
Nemcsak a nőket, de a férfiakat is érintheti a betegség, igaz, körülbelül 10 évvel később. Általánosságban jellemző, hogy több nő szenved csontritkulásban, mint férfi, a menopauza körül (45-50 éves kor) jelentkeznek a komoly problémák, mert a csontképzésben szerepet játszó nemi hormonok mennyisége drasztikusan lecsökken. A megelőzést egészen csecsemőkortól, D-vitamin szedésével kezdhetjük meg.

Látásromlás
40 éves kor felett az élettani változások miatt a látásélesség romlik, ezt szemüveggel általában lehet korrigálni. Egy átfogó magyar kutatás szerint a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9 százaléka nem lát jól, vagyis a volán mögött ülő férfiak többsége látásvizsgálatra szorulna. A férfiak gyakran hiúságból nem hordanak szemüveget - szemben a nőkkel, akik viszont bátrabban felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük. A számítógépes munkát végzők jobban odafigyelnek szemük épségére.

Emésztési problémák
Az emésztés bármely fázisában zavar alakulhat ki, amely kellemetlen, olykor fájdalmas problémát okoz. A két leggyakoribb panasz a székrekedés, illetve ellenkezője, a hasmenés. A legbanálisabb okok is kiválthatják, ezért mindenkinek érdemes megfigyelnie, mely ételek és italok esnek jól, és melyek nem. A kávé, az alkohol, a szénsavas üdítők, a tejtermékek, a savas, zsíros ételek, a dohányzás a (tiltó)lista elején állnak, ahogy a hirtelen elfogyasztott nagy mennyiségű táplálék is megterheli a gyomrot. Ezek a legtöbbünknél hasfájást okoznak, de gyakori panasz a puffadás, a böfögés és a teltségérzet is.
Az ételben található baktériumokra egyesek érzékenyebben, azonnal hasmenéssel reagálnak, egy vírusos fertőzés pedig a legegészségesebb embert is könnyedén ledönti a lábáról, ezért az alapvető higiéniai és ételkészítési szabályokat mindig be kell tartani. Bizonyos gyógyszerek szintén befolyásolhatják az emésztési folyamatokat, ahogy a stresszes életmód is.

Tanácsok 40-eseknek 2. rész

Prosztata
A prosztata a húgyhólyag alatt található, gesztenye nagyságú szerv, körülöleli a húgyvezetéket. Kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, váladékára szükség van a hímivarsejtek mozgásához, vagyis a gyermeknemzéshez. Ejakuláció közben a prosztata izmai összehúzódnak, így préselődik a váladék a húgycsőbe. A prosztatagyulladás a leggyakoribb férfi ivarrendszeri problémák közé tartozik, ezért 40 éves kor fölött minden férfinak érdemes elmennie az urológushoz, hogy az indulási értékeit feljegyezzék. Vérvétel, ultrahangos és tapintásos vizsgálat után az orvos már tudja, hogy milyenek a páciens személyi adottságai, mire kell figyelnie. Évenkénti orvosi kontroll javasolt, hiszen a gyógyulási esély annál nagyobb, minél előbb felfedezik a problémákat.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek