Tanácsok 40-eseknek 1.rész

Tanácsok 40-eseknek 1.rész

A negyedik X után jelentkezhetnek olyan egészségügyi problémák, amelyeket megelőzéssel, korai felismeréssel könnyedén lehet orvosolni. Egy általános orvosi ellenőrzés nem árthat, ahogy az sem, ha tudjuk, mire kell figyelnünk.

Vízhiányos bőr
A bőr dehidratációját számos tényező idézheti elő. Oka lehet a faggyúműködés megváltozása, az életkor, az évszakok, időjárás (napsugárzás, szél), páratartalom, életmód (légkondicionálás, központi fűtés, kemény víz, dohányzás, légszennyezettség), étrend, kevés folyadékbevitel, hormonális változások, betegségek, gyógyszerek és azok mellékhatásai, nem megfelelő kozmetikumok, illatszerek használata (gyakori hámlasztás, bőrradírozás, lúgos szerek), lelki tényezők és a kor stb.
A bőrszárazság érintheti a felszíni és mélyrétegi bőrt. Felszíni vízhiány esetén csak a hám hidratáltsága alacsonyabb a normálisnál, míg mélyrétegi vízhiány esetén már az irha rostjainál is kimutatható a vízhiány. Megfelelő állapotú bőrt csak mindennapos hidratálással lehet elérni. Fontos a teljes bőrfelület napi legalább egyszeri alapos hidratálása (lehetőleg közvetlenül fürdés után), az arcbőr gondos letisztítása reggel és este, a nap során pedig bőrtápláló anyagok alkalmazása.

Mozgásszervi fájdalmak
A nyaki gerincszakaszon 7 csigolya található, ezek gondoskodnak a fej mozgatásáról. A csigolyák között helyezkednek el a porckorongok, erről a területről futnak a vállba, a karba az idegek. Az idősödéssel természetes módon jelentkező ízületi meszesedés és a kötött izomzat is okozhat fájdalmat ezen a részen, és a vállban, a karokban, a háton is jelentkezhetnek a kellemetlenségek. Mivel a csigolyák pozíciója megváltozik, a helytelen testtartás fájdalomhoz, fejfájáshoz is vezethet.

Izomgörcs
Az izomrostokkal összefüggő izomgörcsöket nevezzük izomcsomóknak, mindannyian találkoztunk már velük. Nyakban, vállban, derékban, de testszerte bárhol kialakulhatnak, túlerőltetéstől, sérüléstől vagy mentális stressztől is létrejöhetnek, komoly fájdalmat okozhatnak.
Az izomhúzódás szintén túlterhelés miatt keletkezik, éles fájdalom kíséri, esetleg duzzanat is létrejöhet körülötte. Szintén erős fájdalmat okozhat az ínsérülés is, amely egy rossz mozdulat után bármely végtagot érintheti. A leggyakoribbak a kar és a láb sérülései, túlterhelés miatt, főként sportolás közben jönnek létre.


Tanácsok 40-eseknek 1.rész
Seprűvéna, visszér
A visszeres probléma első látható jelei az 1-2 mm átmérőjű visszértágulatok, a seprűvénák. A visszér-betegséget a visszerekben megnövekedett nyomás, az erek kitágulása okozza. A súlyos visszér betegségre végleges megoldást a műtét jelenti, de a panaszokat csökkenteni, a szövődmények kialakulását pedig késleltetni lehet nem műtéti beavatkozás nélkül is. A kezeletlen visszér-betegség gyakori szövődménye a visszér-gyulladás. Ha a vér pangása miatt nem megfelelő a bőr vérellátása, akkor kialakul a lábszárfekély.

Szívproblémák
A szív- és érrendszer egészségének megtartásához olyan étrendre van szükség, amely meggátolja a plakkok lerakódását az artériákban. Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget, zsírszegény és alacsony zsírtartalmú tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát, sovány húst, pulykát és halat.
Többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokat fogyasszunk, melyek a halban, dióban, növényi olajban találhatók meg. Limitáljuk a telített zsírok mennyiségét, a koleszterinét, nátriumét és hozzáadott cukorét. Kerüljük a transzzsírokat! Mint tudjuk, a magas koleszterinszint és magas vérnyomás szívproblémákhoz vezet.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek