Talpmasszázzsal az egészségért

Talpmasszázzsal az egészségért

Az arcunkon, a tenyerünkön és a talpunkon úgy helyezkednek el egyes szerveink reflexiós pontjai, mint egy térképen - ezért lehetséges, hogy a talpmasszázst kiegészítő terápiaként használjuk bizonyos betegségekben. Rácz Mónika masszázsterapeuta szerint a rendszeres masszázsnak az egészségmegőrzésben is fontos szerepe van.

Talpmasszázzsal az egészségért

A masszázs a legősibb terápiák egyike, több ókori emlék bizonyítja, hogy elődeink Egyiptomtól Kínáig és Indiáig, Izraeltől Rómáig jól ismerték a masszírozás gyógyító hatását. Ez a fajta terápia néhány ezer, de még néhány száz éve is rituális szertartáshoz hasonlított, közben a test és a lélek egyaránt ellazult, megtisztult. A lényegét és hatását tekintve ma is ezt várjuk a masszázstól. A nyugati kultúrákban leggyakrabban alkalmazott masszázsok alapja a svéd masszázs néhány alapmozdulata. Rengeteg masszázstípussal találkozunk, a legismertebbek közé tartozik a gyógymasszázs, a sportmasszázs, a talpmasszázs, a frissítő masszázs, de egyre többen fordulnak az alternatív terápiák felé, és vesznek igénybe ayurvédikus masszázst, akupresszúrát, reflexzóna masszázst, kínai, japán vagy thai masszázst. Ezek a technikák általában filozófiai alapon nyugszanak, a bőrön és az izomzaton kívül más érzékszervekre is hatással vannak – a masszőrök gyógyteákat, illóolajokat, nyugtató zenét használnak a kívánt hatás eléréséhez. Valójában mindegy, hogy melyik technikában bízunk, mert mindegyik célja ugyanaz: a nyugtatás és a fájdalomcsillapítás, a kondíció megőrzése, a keringés serkentése, az izmok vérellátásának fokozása, szükség esetén a gyógyítás.

Talpbajok

A talpmasszázs a masszázskezelések egy speciális fajtája, a szakember egy kb. 30-40 perces találkozó alatt csak a talppal foglalkozik, esetleg kezeli a sarkakat, a bokát, az alsó lábszárat térdig. Közben figyeli, hogy milyen a talp állapota – nagyon kristályos-e, esetleg csomós, kemény –, és melyik területen észlel problémát. Ezek alapján kezeli a vendéget, vagy irányítja talpreflexológushoz vagy orvoshoz. A talp idegellátása különösen gazdag, több mint 70 ezer idegvégződés található rajta. „A talpon található speciális zónák masszírozásával és a megfelelő pontok stimulálásával serkenthetjük az öngyógyító mechanizmusokat, a test regenerálódó képességét”, mondta el Rácz Mónika, a Nika Masszázsstúdió (www.nikamasszazs.hu) terapeutája. „Persze az, hogy éppen milyen állapotban van a talp, nagyban függ attól, hogy milyen a vendég aktuális lelkiállapota, épp honnan érkezett, mit csinált, mit evett. Lehetséges például az is, hogy délelőtt megterhelte a gyomrát egy nehéz étellel, és az érezhető a talpán este”, tette hozzá a szakember.

Egy célért: a masszőr és az orvos

A talpmasszázs, ahogy a masszázs minden formája, szabályozza a hormontermelő mirigyek működését, pozitívan befolyásolja a szív- és keringési problémákat, kedvezően hat az olyan légzőszervi kórképekben, mint az asztma vagy az allergia. Segíthet hólyag- és vesepanaszok, emésztési zavarok, reuma és bőrproblémák esetén is. Mivel stimulálja a vér- és nyirokkeringést, serkenti a lerakódott salakanyagok távozását. Az idegpályákon keresztül hat az agyi működésre, ezért pszichoszomatikus problémákban is használható. Általános pozitív hatása miatt erősíti az immunrendszert, és csökkenti az esetleges fájdalmakat. „Egy masszázs, illetve egy masszázsterapeuta véleménye nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, ezért azt szoktuk javasolni a vendégeinknek, ha bármilyen betegségük van, előbb vizsgáltassák ki magukat. Abban tudunk segíteni, hogy valószínűleg melyik szervnél, testrésznél lehet a probléma, így a megfelelő helyre tudjuk irányítani őket. Ha már megszületett a diagnózis, a reflexológus csak a megfelelő pont stimulálásával alkalmaz kiegészítő kezelést, például egy rákos megbetegedésben”, tette hozzá a masszázsterapeuta.

Előzze meg a bajt!

A masszázs (bármely masszázs) valódi ereje egészségmegőrző hatásában rejlik. A szakember szerint mindenkinek legalább havonta egyszer (vagy inkább kéthetente) el kellene mennie egy regeneráló, frissítő masszázsra, ahogy teszik ezt teljes természetességgel a fejlettebb országokban. A lényeg a rendszerességben rejlik, ha ugyanis a test minden hónapban kap egy-egy órát, amikor megpihenhet, ellazulhat, kitisztulhat, ki sem alakulnak azok a problémák és betegségek, amelyek egyébként biztosan megjelennének a túlhajszolt, stresszes, fárasztó életmód miatt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek