Szülés utáni inkontinencia

Szülés utáni inkontinencia

Terhesség és szülés során hatalmas változások mennek végbe a nő testében, és olykor előfordulhat, hogy emiatt kisebb-nagyobb problémák lépnek fel. Ilyen többek között a szülés utáni inkontinencia is. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megkérdeztük, hogy mikor kell a panasszal orvoshoz fordulni, illetve mit lehet ilyen esetekben tenni.

Sok nőt érint szülés után

Az akaratlan vizeletszivárgás már a terhesség során megjelenhet, ám az esetek többségében ez a szülés után megszűnik (akkor már lekerül a nyomás a hólyagról). Ellenben, ha a gyermek világrajövetele után lép fel a panasz, esetleg nem múlik (sőt) érdemes komolyan venni, ugyanis sokáig is elhúzódhat, ráadásul megfelelő kezelés nélkül akár tartóssá is válhat. Sajnos sok nő nem fordul orvoshoz a panasszal, pedig kb. minden 3. 4. nő tapasztalja.

Mi okozza a szülés utáni vizeletszivárgást?

A szülés utáni inkontinenciának több oka is lehet. Ilyen például az, hogy a vajúdás során sipolyok keletkeznek, de az is gyakori, amikor a medencefenék izmai a terhesség során a rájuk nehezedő nyomás miatt túlságosan meglazulnak, esetleg meg is repednek. Ezeken kívül előfordulhat az is, hogy a nehéz szülés miatt hólyagsérv alakul ki.

A probléma gyakran a szülés után pár héttel elmúlik, ám ha a gyermekágyi időszak után (szülést követő 6-8 hét) is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni!

Szülés utáni inkontinencia

Hajlamosító tényezők

  • 40 év feletti szülés
  • Elhúzódó vajúdás
  • 4kg-nál nehezebb baba
  • Ikerterhesség
  • Kismama túlsúlya, várandósság során nagyobb súlygyarapodás
  • Hüvelyi szülés
  • Vákuum, gátmetszés
  • Többszöri szülés

Inkontinencia típusa

Stressz inkontinencia: nyomásgyakorlás során fellépő vizeletszivárgás (pl.köhögés, tüsszentés). Szülés után általában stressz inkontinencia áll fenn.
Sürgősségi inkontinencia: az érintett hirtelen erős vizelési ingert érez. A vizeletet nem minden esetben tudja tartani
Kevert inkontinencia: az előző kettő egyben
Reflex inkontinencia: idegrendszeri károsodás miatt nem érez vizelési ingert az illető

Milyen műtéti megoldások léteznek?

Első lépésként ellenőrizni kell, nem áll-e fenn kismedencei gyulladás, mivel, ha igen, akkor antibiotikumos kezelés szükséges. A szakemberek emellett egyöntetűen azt ajánlják, hogy a panasz esetén mindenképp a medencefenék izmainak megerősítésével (pl. Kegel torna) kell a kezelést megkezdeni – ez gyakran már önmagában meg is oldja a problémát (főleg ún. stresszinkontinencia esetén hatásos). Hatására ugyanis javul a terület keringése, erősödnek az izmok, ráadásul a regeneráció is felgyorsul. 3 hét rendszeres tornával igen jó eredmények érhetőek el.

Szülés utáni inkontinencia

Amennyiben 3 hónap után sem javul a probléma, illetve, ha eleve súlyosabb, akkor műtéti megoldás javasolt.  Ekkor a cél lehet a húgycső és a húgyhólyag által bezárt szög visszaállítása (ez a szög nehéz szülés következményeként megváltozhat), de nem ritka, amikor kialakult hólyagsérv okozza a problémát, így annak műtéti kezelése válik szükségessé. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza elmondta, hogy milyen eljárást kell pontosan alkalmazni, azt az inkontinenciát kiváltó ok határozza meg: eszerint lehet sérvháló beillesztése, szalagplasztika, lézeres műtét, hólyag felfüggesztése is.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek