Szülés után: hüvelytorna

Szülés után: hüvelytorna

Az intimtornát végezhetik nem csak az idősebbek, akik inkontinenciával küzdenek, és a már szült nők, akik hüvelyük rugalmasságát szeretnék visszanyerni, de a szülés előtt álló, egészségügyi problémák nélküli lányok is, akik gondolnak a gátizmuk védelmére. A gyakorlat egyes elemei bárhol, bármikor végezhetőek, akár reggel úton az iskola, vagy munkahely felé.

A gát - és medencefenék izmai részt vesznek a vizelet- és székletürítés szabályozásában, a végbél, méh, húgyhólyag, alátámasztásában , és a szülőcsatorna kialakításában. A szülés nagy megterhelést jelent ezeknek az izmoknak, és sok kismama tapasztalja, hogy a hüvelye veszített tónusából, ezért a szexuális életükben is bekövetkezhet változás. Négy nőből háromnál jelentkezik vizelet visszatartási probléma, ami megnehezíti mindennapjaikat. Azonban nem kell kétségbe esni, a gátizom tornával erősíthető, így elmulaszthatóak a kellemetlen tünetek. Az intimtorna elsajátításához nincs szükség különleges képességre, rengeteg időre és sok pénzre. Ma már DVD-ről, könyvből is elsajátítható a módszer, de aki jobb szeretné csoportosan megtanulni, jelentkezhet tanfolyamra, ahol képzett trénerek segítik őt. Ennek előnye, hogy a tréner ki tudja javítani az estleges rossz mozdulatokat, mielőtt úgy rögzülne. Általában a tanfolyamok 12 órásak, 3 - 4 napra elosztva. Később a gyakorlatokra naponta néhány percet kell szánni, hogy a hüvely feszesebb legyen, az aranyeres panaszok csökkenjenek, a kismedence vérellátása javuljon, a végbél záróizma erősödjön, és megszűnjön a húgycső gyengesége, ami a vizelet visszatartásáért felel.

Nem kell megvárni a szülést, hogy tornáztassuk intim területünket. Terhesség alatt jót tesz a babának, mivel a vérkeringés fokozásával több oxigént kap, szülést követően pedig gyorsabb regenerálódást tesz lehetővé az anyának.

Szülés után: hüvelytorna

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek