Szívnek és ereknek kedves gyógynövények

Szívnek és ereknek kedves gyógynövények

A magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívelégtelenség olyan tartósan fennálló betegségek, amik éveken át tartó gyógyszerszedést tesznek szükségessé. Érthető, hogy számos érintett beteg kutakodik a természetes, növényi eredetű megoldások iránt. Hangsúlyozandó azonban, hogy a gyógynövényes szerek nem az orvos által rendelt gyógyszerek helyettesítői, hanem azok optimális kiegészítői lehetnek - orvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetett módon történő adagolás esetén.

A szív- és érrendszeri kórképek megelőzésre és kezelésre ajánlható gyógynövények között fűszernövényre, olajra, teára és „tradicionális” gyógynövényekre is bukkanhatunk.

Lenmagolaj

A lenmagolaj a magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt javasolható koronáriás szívbetegségben, magas vérzsírszint esetén (magas LDL-koleszterinszint) és metabolikus szindrómában (elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség) szenvedőknek. Emellett, a növényi olaj alkalmazása perifériás artériás érbetegségek esetén is kedvező lehet. Több vizsgálat enyhe, de igazolható mértékű vérnyomáscsökkentő és LDL-szintet csökkentő hatást rendel a lenmagolajhoz. A kanadai egészségügyi hatóság 2014 óta napi 40 g lenmag fogyasztását javasolja a magas LDL-szint csökkentésére.

Fokhagyma

Noha a legenda úgy tartja, hogy a fokhagyma az ördög bal lábának a lábnyomából nőtt ki, a jellegzetes illatú hagyma fogyasztása egyáltalán nem ördögtől való! A fokhagyma érelmeszesedés megelőzésére való alkalmazása nagy múltra tekint vissza. Tény, hogy a fokhagyma több laborparamétert is kedvezően befolyásol; így például az LDL-koleszterinszintet és az összkoleszterinszintet. A fokhagyma készítményeinek 2 hónapon keresztüli szedése a szérum összkoleszterinszintjét átlagosan mintegy 8 %-kal csökkentheti.

Szívnek és ereknek kedves gyógynövények

Az érelmeszesedés megelőzésén túl a fokhagyma csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását és a közvetett trombózisveszélyt, illetve a vérnyomásra is kedvezően hat. Egy magas vérnyomásos betegekkel végzett vizsgálat a szisztolés (=felső) vérnyomásérték átlagosan 12 Hgmm-rel, míg a diasztolés- (alsó-) érték 9 Hgmm-rel való csökkenéséről számol be fokhagymás kezelés hatására.

Zöld tea

Aki zöld teával indítja a napot, az több szempontból is jól teszi! A naponta legalább 3 csészényi zöld tea elfogyasztását a szív- és érrendszeri megbetegedések és elhalálozások kisebb számával kapcsolják össze a kutatások. Ismertek vizsgálatok, amik a zöld tea koleszterinszintre és vérnyomásra kifejtett előnyös hatását bizonyítják.

Galagonya

A galagonyát elsősorban a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek javasolják, úgy tűnik ugyanis, hogy a bogyós gyógynövény alkalmazása során a krónikus betegség bizonyos paraméterei javulnak. A galagonya összetevői javítják a szívizom vérellátását és anyagcsere-folyamatait; vagyis javulhat a fizikai munkabíróképesség, enyhülhet a légszomj. A galagonya adásával kapcsolatos klinikai vizsgálati eredmények különösen jónak bizonyulnak a szívelégtelenség enyhébb stádiumaiban (NYHA I-III). Emellett, a galagonya-alapú szerek a magas vérnyomás, a kedvezőtlen vérzsírszintek, az angina és a szívritmuszavarok kezelésében is pozitív hatásúak lehetnek.

Szőlőmag

A szőlőmag kivonatokhoz vérnyomást és LDL-szintet csökkentő hatás rendelhető, azonban ezek a hatások széleskörű vizsgálatok hiányában még nem kellőképpen alátámasztottak.

Gyógynövények, a vizsgálatok fókuszában

Néhány gyógynövény esetében – így az ázsiai ginzengnél, illetve a kevésbé ismert csüdfűnél (Astragalus sp.) – egyelőre még nem áll rendelkezésre a hatásosság igazolásához szükséges mértékű bizonyíték, vagy egymásnak ellentmondó eredmények születtek a hatásosságukra vonatkozóan.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Jó tanács

Azok, akik a szív- és érrendszert támogató gyógynövényeket alkalmaznak egy-két nap alatt irreális elvárás az, hogy a koleszterinszint csökkenjen, az erek rugalmasabbá váljanak, a vérnyomás pedig csökkenjen. A szív- és érrendszer egészségét támogató szerek szedése általában hosszabb távon, több hónapon keresztül javasolt.

A szívműködésre és a keringésre kedvezően ható gyógynövényeket érdemes minél gyakrabban a tányéron szerepeltetni. Ez könnyen megtehető például a fokhagymával vagy a lenmaggal.

A „pirula” formájában beszerezhető, szívnek és keringésnek kedves szerek kiválasztásánál pedig tanácsos a gyógyszerész véleményét, segítségét kérni.

A cikk a novemberi Patika Tükör Természet patikája mellékletében jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!

 

Kapcsolódó írások