Szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!

Szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!

A bőr fényvédelme, a nappali fényvédő krémek használata az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap, népszerű szépségápolási trenddé vált a közösségi médiában. Nem szabad azonban megfeledkeznünk szemünk biztonságáról sem, hiszen a napfény komolyan károsíthatja annak rétegeit. Eláruljuk, milyen a jó napszemüveg és mi alapján érdemes választani.

2023.06.14

A napfény egészségkárosító hatása nemcsak a bőrre, hanem szemünk világára is veszélyes. A kötőhártyán szaruhártyán, szemlencsén és a retinán áthaladó napfény az összes réteget károsítja, és az idő előrehaladtával olyan folyamatokat indít el a szemben, amik nem visszafordíthatók. Hogyha megóvjuk ezektől a káros sugaraktól, a különböző szembetegeségek megelőzhetők. A szürkehályog is hamarabb kialakulhat, hogyha nem vigyázunk az UV-sugárzással, illetve a szemfenéken is okozhat gyógyíthatatlan betegségeket, például makula-degenerációt. Bár ezek a betegségek genetikailag is kódolva vannak, de azért az UV felgyorsíthatja ezeket a folyamatokat.

„A legrosszabb, ha silány minőségű napszemüveget választunk. A sötét lencse mögött a pupillánk kitágul, ezáltal még több káros fény kerül be a retinába. Ha nem viselünk napszemüveget, akkor legalább a pupillánk szűk, így csak szűk részen hatolnak át a káros UV-sugarak. A jó napszemüveg viszont mindent kivéd” – fejti ki Flórián Fanni, a Szemes Optics&Coffee megálmodója. Mint mondja, a jó napszemüveg kulcsa az UV-szűrő réteg, emellett minél nagyobb a lencsék felülete, annál jobban véd.

„Most is divat nagyméretű darabokat választani, illetve újra népszerű a Kardashian-vonalú napszemüveg, ami ráfekszik az arcra. Fontos szempont, hogy a világos szem jobban igényli, hogy minél nagyobb felületen kiszűrje a fényt a szemüveg” – és a szakértő azt is hozzáteszi, hogy túl az esztétikai szempontokon a nagy méretű napszemüvegek a szem körüli részt is védik, ahol a legvékonyabb a bőrünk.

Szemünket is óvni kell a káros sugaraktól!

Természetesen az optikai szemüveget viselőknek sem kell lemondani szemük védelméről. „Létezik UV-re és fényre sötétedő lencse is, ez két különböző típus: bár a folyamat ugyanaz, a hatása más. A legtöbb, amivel napközben az utcán találkozunk, az az UV-fényre sötétedő lencse. A jobb minőségűek már az alap fényre is tudnak sötétedni, így például autóvezetés közben is kényelmesen használhatók.”

A másik megoldás dioptriás napszemüveget készíteni, amelyről egyetlen laikus sem mondaná meg, hogy az nem egy „szimpla” darab. „Egy dioptriás napszemüveg lehet sokkal nagyobb vagy karakteresebb, míg egy merész optikai keret már lehet, hogy túl sok lenne a viselője arcához. Napszemüvegben nyugodtan lehet bátrabb és kicsit szabadabb az ember. Szűk keresztmetszet az, amikor valakinek ugyanaz a forma áll jól napszemüvegnek és optikai keretnek is” – teszi hozzá.

Többen beltéren is hordanak napszemüveget – ha ezek ritka alkalmak, nem kell a következményektől tartani, de ha valakinél ez a szokás rendszeres, akkor számolhat azzal, hogy szeme fényérzékenyebb lesz, mert a szemben lévő csapok és pálcikák idővel ellustulhatnak.

A Szemes Optics&Coffee munkatársai a legnagyobb szakértelemmel és innovatív vizsgálati technikával várják azokat, akiknek fontos szemük védelme. Az látszerészek egy csésze kávé vagy frissítő matcha mellett állnak a vásárlók rendelkezésére, melyet egy kiváló barista készít el számukra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek