Szemünk védelmében

Szemünk védelmében

A szemet minden évszakban védeni kell, de vannak olyan tényezők, amelyek kifejezetten a nyári időszakban jelentenek veszélyt. Szerencsére ezek nagy részben kiküszöbölhetők.

 

A szem nyáron ugyanolyan figyelmet igényel, mint a bőr. Ha a bőrünknek megadjuk azt a törődést, amit az UV védelemmel ellátott napvédő jelent, gondoljunk a szemünk érzékenységére is. Az UV sugarak ártalmai ellen viseljünk jó minőségű, megfelelő UV szűrővel ellátott napszemüveget. Nagyobb kárt okozunk a szemünknek, ha rossz lencsét választunk, és azt használjuk a napsütésben, hiszen a sötét lencse miatt kitágulnak a pupillák, így a szem természetes védekezése – a pupilla összeszűkülése – megszűnik, mondta el Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészorvosa. Ennek következtében akut szaruhártya- és kötőhártya-gyulladás alakulhat ki, amelynek kísérő tünetei a szem könnyezése, szúró- és égő fájdalom, fényérzékenység. Ekkor orvoshoz kell fordulni, hogy szemcseppel, krémekkel enyhítsük a bajt. Az UV sugárzás közrejátszik az időskori szürke hályog kialakulásában, amely csak műtéti úton orvosolható.

Közös vizeken
Kötőhártya-gyulladást általában vírusok vagy baktériumok okoznak, ebben az esetben a betegség fertőző, és könnyen átadható közös törölköző használat, mosatlan kéz által. Ritkán, de előfordulhat az uszoda vizével való fertőződés is. Az uszodai infekció nem megelőzhető, de ha a környezetünkben valakinek kötőhártya-gyulladása van, legyünk óvatosabbak, kéztörlésre se használjunk közös törölközőt.
Akik kontaktlencsét hordanak, jobb, ha a strandolás alkalmával lecserélik azt szemüvegre. Igaz a kontaktlencse kényelmesebb és elvileg használható fürdés, úszás közben is, de az uszodák, tavak, folyók vize olyan kórokozókat is tartalmazhat, amelyek a kontaktlencse felületén megülve szemfertőzéshez vezethetnek.
A sminkelés ugyan szépen kiemeli a szemet és a hidegebb hónapokban kevesebb problémát okoz, de nyáron, a strandon úszkálva kifejezetten kerülendő a ceruza és a spirál használata, hiszen úszás során a szembe kerülhet és irritációt válthat ki.

Frissítő szellő
A nyári melegben gyakran használunk légkondicionálót, ventilátort, az autóban lehúzzuk az ablakot, a lakásban kereszthuzatot csinálunk az ablakok, ajtók kinyitásával. Ami jól esik a testnek – jelen esetben a huzat – nem biztos, hogy hasznos a szemnek. A huzat szemszárazságot és szemgyulladást okozhat, ezért legyünk óvatosak, amikor jár a levegő. Ne üljünk sokat huzatos helyen, gondoljunk szemünk védelmére!
Ezekben a hónapokban vezető probléma az allergia, aminek tünetei a szemet sem kímélik. A szem viszketése, vörössége az allergia jelei lehetnek, ez esetben érdemes allergológustól segítséget kérni, aki nem csak helyileg ható készítményekkel, de szájon át szedhető szerekkel is segíthet.
A szem fokozott igénybevétele – a számítógép használat, UV sugárzás, allergia, légkondicionáló miatt – kialakulhat a szárazszem-szindróma. Égető, viszkető érzés, a könnytermelődés csökken, a szem kipirosodása kíséri. Amit ilyenkor tehetünk, egy szakorvos felkeresése, aki minden bizonnyal szemcseppeket javasol majd, de ehhez elengedhetetlen a probléma súlyosságának felmérése és a kiváltó okok megszüntetése, vagy ha az nem lehetséges, csökkentése.
A szemhéjgyulladást baktérium okozza, előidézheti a légkondicionáló, szemhéjfesték, allergia, füst, por, klóros víz. A szemhéjak kellemetlen, égető érzés mellett bevörösödnek, akár be is ödémásodnak. A szempillák kihullanak és pörk képződik a szemhéjak szélén. Ez fertőzőbetegség, ezért az orvos antibiotikumos kenőcsöt ír fel kezelésére, mindenképpen szakember segítségére van szükség.


Szemünk  védelmében

 

Gondoskodás a szemnek!
Minden betegségre igaz, hogy jobb a bajt megelőzni, mint kezelni, ezért a légkondicionálókat meghatározott időközönként tisztíttassuk ki, ezzel elkerülve lehetséges fertőzéseket. Nézzük meg a szemfestékek, szempillaspirálok lejárati dátumát, és ne használjuk őket azon túl. A strandon egyszer használatos kontaktlencsével fürödjünk, ha annyira ódzkodunk a szemüveg viselésétől. A törölközőinket 60 fokon mossuk és hetente cseréjük tisztára, még akkor is, ha nincsen bajunk. Ha már elkaptunk a fertőzést, akkor naponta tegyük ezt meg.
Ha sokat ülünk számítógép előtt, óránként álljunk fel, mozgassuk át magunkat és szemeinket. A monitort nézve kevesebbszer pislogunk, mint általában, így a szem kiszárad. Ha allergiásak vagyunk, ne hanyagoljuk el a szemcsepp használatát, hiszen sokat javíthat a kellemetlen tüneteken. Ne tartózkodjunk sokat huzatban, vagy úgy helyezkedjünk, hogy szemünket ne érje. Sminket hagyjuk el, amikor vízpartra megyünk, és ne sajnáljuk megvenni a jobb napszemüveget. Ne a márka döntsön, hanem a lencse minősége. Ha mindezeket betartjuk, sokat tehetünk a szemünk védelmében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek