Szabadulj meg a szemölcstől ezekkel a házi praktikákkal!

Szabadulj meg a szemölcstől ezekkel a házi praktikákkal!

Talán meglepően hangzik, de egy-két könnyen elérhető, otthon is alkalmazható módszerrel képesek vagyunk magunk eltávolítani a bőrön levő, enyhén lelógó kinövéseket.

A szemölcsök gyakori, jóindulatú bőr kinövések, melyek kicsi, lágy gömböcskéknek néznek ki és gyakorlatilag lógnak a bőrön. Ártalmatlanok, de többségünk így sem szereti ott látni őket, ahol vannak! Különösen, ha irritálóak (akár a szemnek, akár egyébként) vagy számos kellemetlenség forrásai, esetleg kozmetikai problémát jelentenek.

A jó hír az, hogy ezeket a nem túl esztétikus, ám jóindulatú kinövéseket mi magunk is el tudjuk távolítani, csupán egy-két összetevő segítségével.

Első az almaecet! Csupán ennyire van szükségünk, hogy teljesen eltávolítsunk egy bőrön keletkezett kinövést, néhány nap alatt. Nincs vérzés és nincs hegesedés sem.

Mindenekelőtt, orvosunkkal konzultáljunk arról, hogy kinövéseink nem jelentenek-e kockázatot, mielőtt megkíséreljük eltávolítani őket természetes módon.

Vágjunk egy kis négyzet alakot vattából, amely elég nagy, hogy befedje a kinövést, majd áztassunk organikus almaecetbe. Helyezzük az átáztatott vattát a kinövésre, majd tekerjük körbe ragtapaszokkal is, hogy a helyén maradjon egész éjszakára. Ismételjük meg a módszert, ha szükséges.

Szabadulj meg a szemölcstől ezekkel a házi praktikákkal!

Az eredmény: a bőr kinövés feketére vált és leesik nagyjából 3-5 napon belül, vérzés és hegesedés nélkül. Amikor már a fekete/sötétbarna szakaszában van, „halott”, ezért abbahagyhatjuk az almaecet alkalmazását és csak várni kell, hogy magától leessen. Ne piszkáljuk!

Az almaecet igen erős sav, tehát a kinövés környékén levő bőrt érdemes megvédeni valamiképpen, amikor használjuk. Ha a sav mégis érinti a környező bőrt, a csipkebogyó olaj csökkenti a bőrpírt és gyógyítja a bőrt. Érdemes a procedúra előtt bekenni a környező bőrfelületet vazelinnel.

Az egyéjszakás módszer helyett egyébként segíthet az is, ha egy nap 3 alkalommal fenn hagyjuk az almaecetes „borogatást” a kinövésen.

Egyéb természetes módszerek is vannak a kinövések eltávolítására:

Oregánó olaj: erős antibakteriális hatással rendelkezik, anti-oxidatív és fertőtlenítő is, szintén gyorsan meg lehet válni vele a kinövésektől – kb. 1 hónapba telik. Mixeljünk össze 4-6 csepp kókuszolajat és 2-3 csepp oregánó olajat és tegyük (rögzítsük) borogatásként a kinövésre napi három alkalommal. Kiszárítja a kinövést és leesik magától. Mindig használjunk hordozó olajat (ez a kókuszolaj) a módszernél, ezzel elkerüljük a bőrpírt és az irritációt.

Teafaolaj: gombaölő, antibakteriális hatású, szintén kiszárítja a kinövést. Áztassunk egy tiszta vattapamacsot vízbe, majd adjunk hozzá 3 csepp teafaolajat. Tisztítsuk meg a kinövést és a környező bőrfelületet szappanos vízzel, majd szárítsuk meg. Majd a teafaolajos vattával gyengéden masszírozzuk át a kinövést és környékét napi 3-szor.

Gyermekláncfű lé: a legkülönfélébb bőrproblémákra használatos, beleértve a kinövéseket. A gyermekláncfüvet szárastul „préseljük”, a szár összenyomásával kinyerjük belőle a levet. A folyadékot közvetlenül tegyük a kinövésre, majd fedjük be a területet kötéssel, hogy a helyén maradjon. Végezzük a műveletet napi 4-szer (vagy többször), a műveletek között azonban alaposan mossuk meg a bőrt. A kinövés kiszárad és leesik. Ha allergiásak vagyunk a százszorszépre, körömvirágra, parlagfűre, krizantémre vagy egyébre, ne használjuk ezt a módszert! Valószínűleg a gyermekláncfűre is azok vagyunk.

Citromlé: erős fertőtlenítő, citromsavat tartalmaz, amely segít kiszárítani a bőrt. Egy friss citrom felére lesz szükségünk, a levet csepegtessük egy vattapamacsra. Tegyük a vattát a bőrkinövésre és hagyjuk rajta lemosás nélkül. Napi több mint 3-szor megismételhetjük a módszert, amíg le nem esik a kinövés.

Füge szár lé: bőrproblémákra széleskörben használják, mert segít a lúgos-savas egyensúly helyreállításában. Vegyünk pár darab friss füge szárat és vonjuk ki belőlük a levet. A kinövésre tehetjük több mint 4 alkalommal naponta. Átlagosan 4 héten belül látható az eredmény.

Fokhagyma: a friss fokhagyma gombaellenes és antibakteriális hatásával segít, javítja a bőr egészségét és szárítja a bőrkinövéseket. Négy friss fokhagyma gerezdre van szükségünk, melyeket masszává törünk és a bőrre helyezzük. Kötést tegyünk rá, hogy a helyén maradjon!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek