Sport receptre

Sport receptre

A rendszeres mozgás egészségre gyakorolt jó hatása közismert. Nemcsak a testet, de a lelket is karbantartja, márpedig ezek harmonikus működésében rejlik az egészséges élet titka. Összeszedtük, miért érdemes kitartani a sport mellett hosszú távon.

 

A legtöbb ember ismeri a testmozgás pozitív hatásait, mégis kevesen tartanak ki mellette, mondta el Boros Péter, a Springday Health Club személyi edzője. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a hangulat javulása mérhető már közvetlenül a testgyakorlás után is, feltéve ha a mozgást végző olyan sportágat választ, amely közel áll a habitusához, és nem haladja meg jelentősen a képességeit. A mozgás antidepresszáns hatását 1969-ben igazolták depressziós betegek vizsgálatával: az edzettebbek kevésbé súlyos tüneteket mutatnak. Nem sokkal később, egy 55 000 fős vizsgálat szintén azt igazolta, hogy a rendszeres testedzés alacsonyabb szorongásszintet eredményez, függetlenül a társadalmi helyzettől, a nemtől és az életkortól. A kitartóan végzett sportnak még hosszú évek múlva is védőhatása van a hangulatzavarokkal szemben, és még fennálló depresszióban is hatékonynak bizonyul, hiszen jelentősen képes csökkenteni a tüneteket, és ebben nem csupán a társaságnak, a buzdításnak és a motivációnak van szerepe, de a hormonoknak is.

A hormonok játéka
A mozgás során szerzett pozitív élmények természetes módon javítják az önértékelést, de a változások biológiailag is megmagyarázhatók. Bármennyire is furcsa, az fizikai aktivitás valójában stresszt jelent a szervezetnek. Viszont ha sikerül beállítani a megfelelő intenzitást és gyakoriságot, az agy alkalmazkodik ehhez a visszatérő stresszhez, és több olyan anyagot kezd termelni, amelyek részt vesznek a stresszválaszban – például noradrenalint és szerotonint. Ezek a hormonok pedig antidepresszáns hatásúak, vagyis a kitartóan végzett sport egyfajta természetes gyógyszernek tekinthető a hangulatzavarban.
A sport fájdalom- és fáradtságcsökkentő hatását ugyanakkor nem a „boldogsághormonokban”, hanem a mozgás közben keletkező opiátokban kell keresni, amelyek hiányát már akkor érezhetjük, ha rendszeres mozgás után kihagyjuk az edzéseket.

Sport receptre

A mozgás összekötő kapocs
- A mozgás nem csak fizikai szinten véd – mondta el Boros Péter. - Aki sportol, az jelentős szociális előnyöket is élvez, hiszen a sportkörökben, fitness-központokban újabb ismerősökre, barátokra tehet szert. Ráadásul a társaság támogatását is élvezheti az egészséges életmód megvalósításában, amely erős összekötő kapocs. Ugyanakkor, ha nem csupán a lelki vonatkozásokat, de a sport fizikai előnyeit is tekintetbe vesszük, elmondható, hogy itt már van különbség a könnyebb és a közepes intenzitású mozgásformák hatása között – az utóbbiak javára.

Mennyi az elegendő?
A WHO ajánlása szerint legalább heti 150 percet kardiomozgással kellene töltenünk. Ha ez sikerül, várhatjuk az egészségügyi előnyöket is, többi között csökken a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk, a vércukorszintünk, kisebb lesz a vastagbél-, emlő-, prosztata- és tüdőrák kialakulásának esélye, valamint jelentősen mérsékelhetjük a stressz következményeit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek