Ritmusra dobban a szív

Ritmusra dobban a szív

Kedvenc zenénket hallva nem véletlenül leszünk izgatottak és lesz azonnal jobb a kedvünk. Nem is olyan költői az ismert mondás, hogy „ritmusra dobban a szív”. Kutatások szerint, valóban tudja a zene ritmusa befolyásolni szívverésünk tempóját.

Szívbetegségben szenvedőknél a zene hatására csillapodhat fájdalmuk és szorongásuk, mely összefüggésben áll a szívverés és vérnyomás lassulásával.1 Ezzel együtt hangulatunkat, érzelmi állapotunkat, a vérnyomásunkat és légzésünk tempóját is befolyásolhatja. Szívünk gyorsabban ver, ha pörgősebb zenét hallunk, mintha lassú, monoton zenét.1 Ezért is érdemes koncentráláshoz, pihenéshez, megnyugváshoz lassú zenét választani. Azonban érdemes odafigyelni, hogy szívünk mikor ver gyorsabban, vagy hagy ki egy-egy ütemet, mert ezáltal akár komoly betegségre is időben fény derülhet!

Mit jelent ha gyorsabban ver a szívünk?

Ha percenként 100-nál többször dobban meg, akkor már szapora szívverésről beszélünk. Ha azonban nem kedvenc zenénk hallgatása vagy sportolás miatt ver sebesebben szívünk, akkor tahycardiára, vagyis felgyorsult szívverésre is gyanakodhatunk. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a szív mely részét érinti a jelenség (pitvarait vagy kamráit), mert a tahycardiának számos fajtája létezik. Gyakori például a szupraventrikuláris tachycardia, amely több, a kamrák felett eredő szívritmuszavar típust foglal magába. Ennél a jelenségnél akár 160-200 percenkénti dobbanás is lehetséges bizonytalan ideig, mely néhány perctől akár órákig is eltarthat.2

Mit jelent ha kimarad a szívdobbanás?

Szívünk percenkénti 60-80 összehúzódással pumpálja az oxigénben gazdag vért testünk minden pontjába. A szívdobbanás jellegzetes hangját a szívbillentyűk egyenletes nyitása és zárása okozza.3 Mi történik azonban, amikor egyenletesség helyett egyszer- kétszer kimarad egy dobbanás? Ez egy önmagában még veszélyt nem jelentő funkciózavar, ami egy úgynevezett pótütéssel áll összefüggésben, azaz az szívösszehúzódások sorában keletkezik egy „plusz” összehúzódás, amit egy hosszabb szünet követ. Ez a jelenség jár azzal az érzéssel, mintha „kihagyna” a szívünk egy ütemet.2 A kimaradó dobbanások, a szédülés és gyengeség mellett a bradycardia,  vagyis lassú szívverés tünetei.2 Ezek a tünetek kevésbé jellegzetesek, ezért nem árt az óvatosság és alkalmanként akár tünetmentesen is kardiológiai vizsgálaton részt venni.2

Ritmusra dobban a szív

Mindkét jelenség tapasztalásakor érdemes orvoshoz fordulni. Egy alapos kivizsgálás során olyan problémák derülhetnek ki, amelyek szakszerű kezelésével sokat tehetünk szívünk egészségének megőrzéséért. Amennyiben  a kardiológiai vizsgálat során kiderült, hogy a megelőzésre már nincs lehetőség, a probléma kezelésre széles skála áll rendelkezésünkre; a gyógyszeres kezelésektől a szívbe beültetett úgynevezett pacemakeren keresztül egészen a szívsebészetig.

Szív és érrendszeri betegségekben a tavalyi évben több mint 30.000 fő vesztette életét Magyarországon.4Ezek nagy része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal.

Néhány megszívlelendő tanács az egészségesebb életmódhoz:

  • Szokjon le a dohányzásról! Dohányzók esetében megnő az erek elmeszedésének, valamint a szívinfarktus veszélye.
  • Változtasson étkezési szokásain! Az egészségtudatos életmód egyik alapvető eleme a helyes táplálkozás. A telített zsírsavak minimális fogyasztása, valamint a zöldségben, gyümölcsben és fehérjében gazdag étrend segíthet a megfelelő vérnyomás elérésében, a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.
  • Mozogjon rendszeresen! Elegendő akár napi 20 perc aktív mozgással töltött idő. Otthon, edzőteremben, szabad levegőn végtelen számú lehetőség van a mozgásra, így mindenki megtalálhatja a számára legélvezetesebb mozgásformát.
  • Kövesse az orvosi előírásokat! Ma már szerencsére rendelkezésre állnak a szívbetegségek kockázatát csökkentő, szájon át szedhető készítmények. Ezeket mindig az orvosa utasításai szerint alkalmazza, akkor is, ha esetleg teljes mértékben panaszmentesnek és egészségesnek érzi magát!
  • Mérsékelje az alkoholfogyasztást! Alkalmanként kevés, jó minőségű alkohol elfogyasztása még nem veszélyes, azonban figyeljünk oda, mert a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás akár szívizom betegségekhez és magas vérnyomáshoz is vezethet.
  • Ezentúl a fentiek tudatában hallgassunk ritmusos és lassú zenéket! Elemzések szerint a zene általi fájdalomcsökkenés előnyös lehet kicsi vagy közepes koszorúér betegségben szenvedőknél. Ezek a hatások valószínűleg a zene agyi opioid- és oxitocinmechanizmusokra gyakorolt hatásának köszönhető - ami a zene által kiváltott aktivitásváltozással jár együtt.1

1 Koelsch, Stefan; Jäncke, Lutz (2015). Music and the heart. European Heart Journal, 36(44):3043-3049.
2https://www.kardiokozpont.hu/hireink/egyes-szivdobbanasok-elore-vetithetik-a-szivritmuszavart
3http://mek.oszk.hu/01100/01161/html/sziv.htm
4https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek