Rejtegetett cseppek: szégyenkezés helyett kezelés

Rejtegetett cseppek: szégyenkezés helyett kezelés

„Pár csepp a nadrágomba került… De hát olyan jót nevettem éppen!” „Apró baleset volt, nem hiszem, hogy máskor is elő fog fordulni.” A vizelettartási zavarok kezdetben rendszerint enyhe tünettel, alkalomszerűen jelentkeznek, és a legtöbben a szőnyeg alá söprik a problémát… Ön ne tegye! Ha csak pár csepp vizelete is távozik akaratlanul, ne szégyellje, beszéljen róla orvosával! (Promóció)

2021.10.20

 

NINCS MIT SZÉGYELLNI RAJTA

Az akaratlan vizeletvesztés (szaknyelven: inkontinencia) igen általános tünet: előfordulása olyan gyakori, mint a szénanátháé! Magyarországon összesen kb. 6-700 000 ember küzd enyhe, középsúlyos vagy súlyos vizelettartási zavarral. Ezért az inkontinenciát az Egészségügyi Minisztérium népegészségügyi problémává nyilvánította*.

Ha ön is tapasztalt már hasonló tünetet, gondoljon arra, hogy nincs egyedül, egyáltalán nem kell szégyenkeznie. Rejtőzködés helyett kérjen segítséget háziorvosától vagy nőgyógyász, urológus szakorvostól!

Rejtegetett cseppek: szégyenkezés helyett kezelés

MIT KOCKÁZTAT AZ ELHALLGATÁSSAL?

A tünetek súlyosbodását, esetleges szövődmények fellépését, illetve további betegségek kialakulását. Azok a bizonyos, rettegett és rejtegetett cseppek ugyanis súlyos betegségek jelző tünetei is lehetnek!

A rejtegetés, nem megfelelő ellátás következménye a sokszor drasztikusan romló életminőség. Gondoljon csak bele, milyen úgy élni, hogy folyamatosan mosdót keres, vagy retteg, hogy bárki észreveszi az „árulkodó” szagokat…

A „lebukástól” való félelem miatt az érintettek lemondják programjaikat, így sérülhetnek családi és társas kapcsolataik. A folyamatos szorongás miatt romolhat teljesítményük a munkában. Visszahúzódóvá válhatnak, akár depresszió is kialakulhat náluk. Súlyos bőrproblémákis felléphetnek a nem megfelelővédőmegoldásokhasználata miatt. Ezeket gyakrabban kell cserélni, így anyagi terheik is növekedhetnek.

MIT ÉS MIKOR TAPASZTALHAT?

Sokan akkor tapasztalják néhány csepp vizelet akaratlan távozását, amikor köhögnek, tüsszentenek, nevetnek, ugrálnak, felemelnek valamit.

Másoknál olyan gyakori és hirtelen vizelési inger jelentkezik, hogy nincs idő eljutni a WC-ig, ezért ismét megtörténik a „baleset”.

Idős korban azért is gyakori lehet a vizeletvesztés, mert a mozgás már nehézkes, és az érintett nem mindig éri el időben a mellékhelyiséget.

MI LEHET A KIVÁLTÓ OK?

A medencefenék izmai valamilyen okból meggyengülnek, és nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

Ez a kiváltó ok lehet túlsúly (a hasra rakódott zsírtömeg növeli a hólyagra gyakorolt nyomást), cukorbetegség szövődménye (idegkárosodás), időskor (az izmok gyengébb tartása), terhesség, többszöri szülés (rendszerint átmeneti panaszokkal), mozgásszegény életmód (túlsúlyt eredményezhet), menopauza (hormonális változások), prosztata-megbetegedések vagypéldául dohányzás (a rendszeres köhögés pluszterhelés az altestnek).

MIT TEGYEN, HA ÖN VAGY KÖZELI HOZZÁTARTOZÓJA ÉRINTETT?

Jelezze a tüneteket! Bármilyen mértékű akaratlan vizeletcsepegés, vizeletelfolyás esetén forduljon orvoshoz! Akár már egy-két cseppnél is!

A háziorvos, az orvosasszisztens, a nőgyógyász vagy az urológus szakorvos néhány kérdéssel feltárja a problémát, eldönti, szükség van-e további vizsgálatokra, illetve segít a védőeszköz kiválasztásában.

MILYEN A HELYES ESZKÖZ?

Rejtegetett cseppek: szégyenkezés helyett kezelés

Csak a megfelelő kivitelű, méretű és kapacitású betét vagy (súlyos esetben) pelenka jelent eredményes mindennapi megoldás.A hölgyek közül sokan tüneteikre a megszokott tisztasági betétet használják. Helytelenül! Az egészségügyi (intim), illetve a tisztasági betéteket jóval kisebb mennyiségű és más minőségű folyadék felszívására tervezték, nem a vizelet befogadására.

A speciális inkontinencia-betétek méretre, formára ugyan a tisztasági és egészségügyi betétekre emlékeztetnek, ám olyan plusz tulajdonságaik is vannak, amelyek miatt csak ezek alkalmasak a tünetek kezelésére.

Egyszerre nagyobb mennyiségű híg folyadékot (vizelet, szülés utáni váladék) is képesek elnyelni és magukba zárni. Felületük gyorsan a betét belsejébe vezeti a nedvességet, így felszínük mindig száraz marad. Kialakításuknak köszönhetően még a kellemetlen szagokat is magukba zárják.

Több méretben is megtalálhatók a gyógyszertárakban, így patikusi segítséggel biztosan megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

Foglaljuk tehát össze még egyszer:

  1. A „kis balesetekből” nagy, az egész életvitelre kiható problémák lehetnek.
  2. Szégyenkezés helyett a tüneteket jelezni kell!
  3. A panaszok speciális, személyre szabott eszközökkel kezelendők.

Részletes információ: www.tena

*2020. EüK. 15. szám EMMI irányelv, Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a felnőttkorban előforduló, nem neurogén eredetű vizeletinkontinencia

A TENA Lady betétek gyógyászati segédeszközök.
TENA Lady inkontinenciabetétek

„A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!”

 

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek