Receptek - másképp gondolva
Két recept a karácsonyi menühöz a Patika Tükör decemberi számában!
Diabetikus mézeskalács
● 150 g teljes kiőrlésű liszt
● 100 g finomliszt
● 70 g vaj
● 70 g eritrit
● mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
● fahéj és csipet só
● 2 kisebb tojás+ 1 tojás a kenéshez
● 1 kk szódabikarbóna
● 1-2 ek hideg víz (amennyi szükséges)
Elkészítés:
A liszteket kimérjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a csipet sót is. Egy másik tálban a puha vajat összekeverjük az eritrittel, fűszerekkel, majd beleütjük a tojásokat és csomómentesre keverjük. A lisztes adag közepébe egy kis krátert formálunk, majd abba öntjük bele a tojásos masszát. Kézzel ruganyos tésztát gyúrunk belőle, ha nem elég lágy, 1-2 evőkanál hideg vizet tehetünk hozzá. Lisztezett deszkán 0,5 cm-re kinyújtjuk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Felvert tojással lekenjük majd 180-200 °C-on 5 percig sütjük.
1 mézeskalács figura energia- és tápanyagtartalma (48 figura esetén): 31 kcal, 1g fehérje, 1g zsír, 3g szénhidrát
Karácsonyi töltött pulykamell
HOZZÁVALÓK 4–6 főre: 1 db csont nélküli bőrös pulykamell (1,5–2 kg), só, bors, 10 dkg vaj, 25 dkg ementáli sajt, 1 kg darált pulykahús, 1 nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, friss kakukkfű, friss rozmaring, 1 db tojás, 10 dkg zabpehely, 20 dkg erdei gomba, 1 marék aszalt vörös áfonya, 2 dl száraz fehérbor. A körethez: 2 db cukkini, 1 kg kelbimbó, 1 kg burgonya, só. bors, olívaolaj, 1 db gránátalma magjai.
ELKÉSZÍTÉS: A pulykamellet bőrrel lefelé kiterítjük, ha szükséges, vágunk le a húsból, hogy tölthető legyen. Bedörzsöljük sóval, borssal és egy kevés olvasztott vajjal. A sajtot 2x2 centis rudakra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A töltelékhez egy tálban a darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a felkockázott gombát meg az aszalt áfonyát. Alaposan összedolgozzuk. A pulykamellen elsimítjuk a tölteléket, rátesszük a sajtrudakat is, és szorosan felgöngyöljük. Zsinórral átkötjük és egy hőálló tálba fektetjük. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, a hús alá öntjük a bort, aztán alufóliával letakarva 1,5 órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, feljebb tekerjük a sütő hőfokát 180 fokra, és további 30 percig sütjük. A körethez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, aztán kevés olívaolajon grillserpenyőben megsütjük. A húst a sült zöldségekkel és gránátalmamagokkal tálaljuk, és kínáljunk mellé vörösboros áfonyaszószt meg burgonyatornyokat.