Receptek a mediterrán konyhából
Ki ne szeretné a mediterrán konyha ízvilágát? Három jellegzetes és finom recepttel készültünk, hogy otthon is érezzétek a déli országok hangulatát.
Bruschetta olívaolajjal
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet teljes kiőrlésű kenyér
5 nagyobb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 kis csokor bazsalikom
fél-1 dl (extra szűz) olívaolaj
ízlés szerint só, bors
A paradicsomok „csúcsára” kereszt alakban bevágást ejtünk, majd egy percre forró vízbe dobjuk. Kivesszük, a héját lehúzzuk, a paradicsom húsát pedig apró kockákra vágjuk. A bazsalikomot is apróra vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomhoz, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. A kenyérszeleteket egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, bedörzsöljük a fokhagymával, amíg még meleg. A tetejére halmozzuk az olívaolajos paradicsomot, és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Csirkés paella
Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál olívaolaj
3 darab csirkemellfilé (nagyobb, kockára vágott)
5 dkg kolbász
1 közepes fej vöröshagyma
1 darab piros kaliforniai paprika
1 darab zöldpaprika
2 darab paradicsom
15 dkg konyhakész garnélafarok (elhagyható)
só, bors
5 dl leszűrt húsleves
30 dkg (rizottó) rizs
1 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
1 kávéskanál sáfrány
25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
Az olajon megpirítjuk a kockákra vágott csirkehúst, majd kiszedjük. A visszamaradt olajban megpirítjuk a felkarikázott kolbászt, rátesszük az aprított vöröshagymát, a kockára vágott paprikákat és a kockára vágott paradicsomot. Kicsit pároljuk, majd visszatesszük a csirkehúst és a rákfarkakat. Folyamatosan keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a leszűrt húslevessel. Beleszórjuk a rizst, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel és sáfránnyal ízesítjük. Beleöntjük a zöldborsót, 20-25 perc alatt készre főzzük.
Panna cotta
Hozzávalók 4 személyre:
15 g étkezési zselatin
5 dl tej (magas zsírszázalékos)
5 dl habtejszín
3 dkg cukor
1 rúd vanília
Az öntethez:
20 dkg eper
5 dkg cukor
A zselatint feloldjuk 2 dl vízben, (mikróban) felmelegítjük. A tejszínt egy lábasban habbá verjük, majd hozzáöntjük a tejet, hozzákeverjük a cukrot, és addig főzzük, amíg felforr. Ekkor levesszük a tűzről, belekaparjuk a vaníliamagokat, és belekeverjük a feloldott zselatint is. Hideg vízzel kiöblített poharakba töltjük, 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az eper felét fél dl vízzel és a cukorral addig forraljuk, amíg besűrűsödik. (Ha túl folyós lenne, kevés étkezési keményítővel sűríthetjük.) A maradék epret felkockázzuk, a szószba keverjük. Tálalás előtt a panna cotta tetejére adagoljuk.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

