Program az anyák védelmében

Program az anyák védelmében

Magyarországon évente 4-5 nő hal bele a várandósságba vagy a szülésbe, ami talán nem tűnik soknak, de "egy elvesztett élet is több a kelleténél", mert nem elfogadható, hogy valaki "az élet átadásába hal bele". Az utóbbi években több eredményt is sikerült elérni, a csecsemőhalandóság és az abortuszok száma például még soha nem volt ilyen alacsony. Ugyanakkor komoly demográfiai kihívásokkal áll szemben az ország, hiszen 36 éve fogy a népesség és egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás ideje is.

Program indul a várandósság alatti és a közvetlenül szülés utáni halálozás csökkentésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az MSD Pharma gyógyszeripari vállalat együttműködésével - jelentették be.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, a Magyarországon most induló, MSD az anyákért elnevezésű globális kezdeményezés célja, hogy világszerte csökkentse az anyai halálozást. Az egyeztetésen arról állapodtak meg, hogy elindítanak egy mintaprogramot civil, egyházi és piaci szereplők bevonásával az egyik hátrányos helyzetű régióban, ahol majd oktatást és felvilágosítást tartanak az érintetteknek a témában. A célterületet a későbbiekben jelölik ki.

A kezdeményezést kiterjesztik a határon túli magyarokra, elsősorban az Erdélyben és Kárpátalján élőkre, mert ezeken a területeken jellemzően rosszabbak az egészségügyi mutatók. Emellett létrehoznak majd egy

Program az anyák védelmében

Naveen Rao, az MSD az Anyákért program vezetője elmondta, hogy az olyan fontos társadalmi problémák esetében, mint az anyai halálozás, fontos, hogy a civil, a kormányzati és a magánszféra együtt lépjen fel. Ezért örül, hogy az Emmi nyitott volt az együttműködésre. Eliserését fejezte ki, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az anyai halandóság, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy nem szabad abbahagyni a munkát, hiszen vannak még olyan területek az országban, ahol szükség van a segítségre.

Anyai halálozás alatt értendő minden olyan halálesetet, amelynek oka a várandósság vagy szülést követő 42 napon belül történik.  Magyarországon az anyai halálozás hátterében leginkább a terhesség vagy szülés alatt kialakuló súlyos vérzés, kardiológiai betegségek, terhességi mérgezés, valamint a trombózisok állnak. 1990 és 2015 között világszerte összesen 10,7 millió nő hunyt el a fenti okok miatt, de az anyai halálozás folyamatosan csökken. Míg 1990-ben 532 000 anya halt meg, 2015-ben 303 000 ezer esetet regisztráltak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek