Pilates, a vízparton is

Pilates, a vízparton is

A tornát Joseph Hubertus Pilates dolgozta ki, aki születése óta ízületi és reumatikus problémákkal küzdött. Kereste a számára megfelelő mozgásformát, amelyet végül a nyugati fiziológiai ismeretekre alapozva, a jóga és a keleti mozgáskultúra keverékéből hozott létre, s elnevezte Controllnak, de végül is a módszer ma már az ő nevét viseli. Ha megtehetjük menjünk ki vízpart mellé, és ott végezzük el a gyakorlatokat.

 

A Pilates a jógánál kicsit dinamikusabb, nem annyira meditatív jellegű mozgás, bár az edzések ideje alatt általában halk háttér zene szól, ami segít az ellazulásban. Ahhoz, hogy a test és lélek összhangja megteremtődjön, tudatosan ki kell zárni a külső körülményeket, a napi stresszt, a problémákat, s el kell jutnunk arra a szintre, hogy csak a gyakorlatra koncentráljunk, és ezáltal magunkra figyeljünk.

A Pilates torna olyan mélyen levő izmokat is megmozgatja, amelyeket a különféle fitness edzésekkel nem tudunk elérni. Segít, hogy az ízületek és az izmok állóképessége megnőjön, ezenkívül hát- és gerincproblémás panaszok esetén is ajánlott.

A jógához hasonlóan ez a test és a lélek harmóniájának megteremtése. Nem bonyolult mozdulatokról, ugrálásokról van szó, hanem egyszerűen elvégezhető gyakorlatsorozatokról. Méghozzá olyanokról, amely fontos a hölgyek számára, hiszen a has-, fenék és csípőtájékot lehet hatékonyan formálni, de rendszeres edzéssel feszes, szálkás izomzat felépítésére is jó!

Ennek a módszernek a legfontosabb tényezője: a rendszeresség. Kezdetekben elég heti 2 alkalom, de haladóknak heti 3-4 alkalmat javasolnak a szakemberek. Nagyon fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása. A gyakorlatok közé pihenőket kell beiktatni. A módszer gyerekeknek, felnőtteknek is ajánlott, s azok is alkalmazhatják, akik valamilyen sérülés felépülése után vannak, esetleg betegek.

 

Pilates, a vízparton isPilates, a vízparton is

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek