Papadimitriu Athina: a mosoly nagykövete

Papadimitriu Athina: a mosoly nagykövete

Hihetetlen energiával él és játszik. Képtelen leállni, mindig dolgozik valamin. Most nem csak a színházi szerepein gondolkodik, de komoly elhatározásra is jutott: mozgalmat indít!

Rengeteget dolgozol, próbáról rohansz forgatásra, este pedig előadásra. Most éppen a tengeren túlra hívtak dolgozni, és azt mondtad a találkozásunkkor, hogy meglepő tapasztalatokat szereztél…

Két hónapig Amerikában forgattam egy TV-sorozatban. Megtapasztaltam, hogy valóban más szellemben folyik ott a munka. Az embert szeretet, bizalom, türelem, megértés és segítő készség veszi körül. Itthon egyre gyakrabban tapasztalom a közönyt, sőt a rosszindulatot. A pandémia kapcsán még jobban felerősödött a rossz kedv, az egymásra mutogatás és a kritizálás. Azt látom, hogy egyre kevésbé tudunk örülni annak, ami megvan, ami szép az életünkben. Napokon át ezen gondolkodtam, mire kitaláltam, hogy elindítok egy mosoly- mozgalmat. Neked semmibe sem kerül, de akire rámosolygsz, annak a világot adhatod ezzel.

Ma éppen minek tudtál örülni?

Jó idő van, tudtam elrakni szörpöket. Van munkám, van három gyönyörű lányom, egy unokám, és annak is tudok örülni, hogy elindul az autóm. Engem is elkapott ez a fránya vírus, megszenvedtem, senkinek sem kívánom azt az állapotot. Nagyon hálás tudok lenni mindenkinek, aki aggódott értem, aki üzeneteket küldött. Nagyon jól esett, sok energiát adott. Azokban a napokban, amikor szinte mozdulni sem tudtam az ágyban, annyi mindent átgondoltam. Eddig is szerettem az életet, de azóta naponta hálát adok mindenért, amit kapok.

Papadimitriu Athina: a mosoly nagykövete

Talán a görög vérnek is köszönhető, hogy benned ilyen sok az energia és az életkedv?

Az apámtól azt tanultam, hogy ha valaki feletted áll egy létrán, akkor azt az embert nem lerángatni kell, meg nem gyűlölni azért, mert ő már feljebb van. Felnézhetek rá, követhetem, inspirálhat. Azt is fontos ilyenkor tudatosítani magunkban, hogy alattunk is lehetnek mások azon a bizonyos létrán. Őket sem szabad lerugdosni, hanem adott helyzetben akár fel is húzhatnánk őket. Örüljünk annak, ahol éppen tartunk, de mindig törekedjünk az előrelépésre. Lehet, hogy ez a görög mentalitásból ered, de könnyen megtanulható lenne, ha már az egészen kicsi gyerekeket erre nevelnénk.

Ehhez viszont az kellene, hogy a felnőtteknek legyen igényük a kommunikációra…

Hidd el, hogy ez tanulható lenne! Ha egy óvodás gyereket közösségi játékokkal, szeretetben, mosolyogva nevelnek egymás elfogadására és szeretetére, akkor ez beleivódik a tudatukba, a szokásaikba. A játék fejleszti az érzelmi intelligenciát. Nem lenne szabad a kisiskolásokat feladatokkal terhelni, csak engedjük őket játszani, és közösségben létezni! Engem elszomorít, hogy megszűnnek az emberi kapcsolatok. Bent állok a lovardában, bejön valaki, rám néz, de nem köszön, sőt, majdnem fel is lök! Én néha az utcán is ráköszönök emberekre, persze utána engem néznek hülyének… Az is nagyon fontos lenne, hogy ha felgyülemlik bennünk a stressz, a feszültség, akkor keressük meg a módját, hogy kiadhassuk magunkból. Ne cipeljük sokáig, mert előbb- utóbb a hozzánk közel álló emberekre zúdítjuk majd. Sétáljunk, mozogjunk sokat a természetben, és a legkisebb fájdalmainkat is beszéljük ki magunkból! Egy ideje rászoktam arra, hogy reggel belenézek a tükörbe, és rámosolygok a saját arcomra. Ha rendszeresen csináljuk, akkor szokásunkká válik, és egészen máshogy indul így a nap. Nem hazudok, az én életem sem mindig csodálatos, de tudatosan törekszem arra, hogy ne rontsam el a környezetemben levők hangulatát is. Aki mindig panaszkodik, attól egy idő után már senki sem kérdezi meg, hogy hogy érzi magát…

Muszáj megjegyeznem, hogy fantasztikus formában vagy, ez ugye nem csak a genetikának köszönhető?

Dehogy! Emlékszem, hogy néztem a tévében a reklámokat, amikben gyönyörű modellek ugráltak a vízbe, sétáltak fürdőruhában. Sosem voltam hízékony alkat, de attól, hogy nem mozogtam, nem volt feszes a testem. Irigykedhettem volna a modellekre, de ehelyett nagyon komoly edzéstervet állítottam össze magamnak. Tizenöt éven keresztül, minden reggel elvégeztem a gyakorlatokat, egy napot sem hagytam ki. Mostanában főként a lovaglással tartom magam formában, de a színházi próbák sem engedik, hogy eltunyuljak.

Ha már a színháznál járunk, mire készülsz most?

Nagyon szép szerepeket kapok a Nemzeti Lovas Színházban. A legújabb bemutatónk a Szent László, a lovagkirály, de benne vagyok a Kincsemben, a Szilajban, a Szabadság vándoraiban is. Az Operett Színházban is új előadásra készülünk, a Nine című musical ősbemutatója lesz szeptemberben. Ezeken kívül az önálló estemmel is járom az országot, amely Müller Péter Szeretetkönyvéből készült.

Zoltán Tamás

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek