Otthoni hajápolás 10 mesterfogása

Otthoni hajápolás 10 mesterfogása

A szép és ápolt haj titka a rendszeres és gondos ápolás. A sok hajápolási tipp közül kiválogattuk azokat, amelyeket otthoni körülémények között is könnyedén el tudunk sajátítani, és az eredmény is gyorsan látható lesz.

1. Használjon kis mennyiségű, de jó minőségű sampont. Heti két alkalommal elegendő hajat mosni. A túl gyakori hajmosástól kiszáradhat a haja, elveszti a természetes nedvességtartalmát és töredezetté válik.

2. Lehetőleg olyan sampont válasszon, amely nem tartalmaz szulfátokat vagy parabént. Mindkét anyag használata káros a szervezetre és a környezetree is ártalmas, így inkább olyan sampont válasszon, amely természetes anyagokat tartalmaz.

Extra tipp: Minden hajra van jó sampon

  • A göndör haj lágyító sampont igényel.
  • Az egyenes zsíros hajra válasszon gyakori mosásra alkalmas könnyű sampont.
  • A festett vagy színezett hajra az amino acid tartalmú tápláló sampont alkalmas, ugyanis a festés roncsolja a haj szerkezetét.
  • A száraz hajra valók a glicerin- és kollagén tartalmú samponok, amelyeket hosszasan dörzsöljünk a hajba.

3. Hajmosás után használjon a hajának megfelelő balzsamot. Az igénybevett, száraz hajnak egy kicsit több kényeztetés kell, mint a természtes hajnak. Heti egy alkalommal érdemes egy órán át a hajon hagyni a pakolást, ettől lágy tapintású, egészséges marad a haj.

Otthoni hajápolás 10 mesterfogása

4. Óvatosan bánjon a sok proteint tartalmazó hajápoló szerekkel, a sok protein szárítja és töredezetté teszi a hajat.

5. Évente minimum kétszer öblítse le a haját ecettel. Az ecet fényessé és selymes tapintásúvá varázsolj a hajat és kiváló a korpás fejbőrre. 2 dl almaecethez öntsön 6 dl langyos vizet, azzal öblítse le, majd mossa meg a haját.

Extra tipp: Hidratáló hajpakolás

Használjon 5 féle olajat: mandula, olíva, levendula, kókusz- és ricinusolajat egyenlő arányban keverjen össze. Tehet hozzá egy egész tojást is, attól még hatásosabb lesz a hajpakolás. Kenje fel alaposan (tincsenként) a hajszálakra a masszát, és 3-4 órahosszáig maradjon így. Ezek után bő vízzel, alaposan mossa le a pakolást. Ha nagyon töredezett és száraz a haja, ezt akár hetente kétszer is megismételheti.

6. Ha teheti, hagyja, hogy a haja magától megszáradjon. A vizes hajat tekerje körbe egy pólóval, a törölköző túl durva anyaga is károsítja a hajat. A nedves hajat ritka fokú fésűvel fésülje, ne használjon soha körkefét, vagy bármilyen más durva kefét. Mellőzze a hajszárítót, az egészséges haj nem jól reagál a melegre. Ha mindenképpen meg akarja szárítani a haját, a legalacsonyabb hőmérsékletre állítsa a hajszárítót.

7. Ne fésülködjön túl gyakran. A durva hajkefe könnyen megsértheti a hajnövekedésért felelős szőrtüszőt, amely egészséges állapotában átlagosan 10 hajszálat növeszt. Csecsemőkorban kb. 5 millió szőrtüszővel rendelkezünk, az életünk során ez folyamatosan csökken.

Extra tipp: Hajszámok

Átlagosan a haj naponta 0,3-0,5 milimétert nő. Aki festeti a haját, az jól tudja, hogy kb. Egy hónap alatt  egy-másfél centis a lenövés,  ami már nagyon feltűnő. Egy közepesen dús frizura 12 000 – 14 000 hajszálból áll. A hajszálak életkora 5-6 év, szakaszosan veszítjük el a hajszálainkat, igy folyamatosan megújul a hajkorona.

8. Rendszeresen vágasson a hajvégekből, ideális esetben 6-8 hetente vágasson 0,6 cm-t.

9. Hajformázást csak óvatosan! Óvakodjon a hajsütők, a hajegyensítők, hullámosítók, rögzítő zselék és balzsamok minden napi használatától.

10. Sokan nem is gondolnák, hogy az egészséges haj és a táplálozás között milyen szoros összefüggés van.  Mivel a haj proteinekből áll, a proteinben gazdag gyümölcs és zöldség fogyasztáss, a C-vitamin kedvezően befolyásolja az egészséges, erős haj kialakulását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek