Őszi kedvenc a csipkebogyó

Őszi kedvenc a csipkebogyó

A csipkebogyót nagyon sokan kedvelik, és nagyon sokan gyűjtik is, amit csakis akkor szabad és érdemes megtenni, amikor kicsit megcsípte az első dér, fagy, ugyanis ekkor fognak érvényesülni igazán a gyógynövényben található hatóanyagok. A csipkebogyó nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz és sokoldalú gyógyhatásokkal rendelkezik, mutatjuk is, melyek ezek.

A csipkebogyó fogyasztása vesebetegeknek is ajánlott, mivel elősegíti a vesék jobb állapotát, miközben a vérkeringést is fokozza.

A gyógynövény nagyon jól beépíthető a napi szépségápolási rutinunkba, nem véletlen, hogy nagyon sok öregedésgátló termékben, például arckrémben, esszenciában és szérumban is megtalálható.

A csipkebogyóból készült olaj fokozza a bőr egészségét. C-vitaminnal van tele, amely a kollagéntermelést serkenti, mindemellett csökkenti a ráncok és finom vonalak megjelenését. A-vitamint is tartalmaz, ami pedig a bőr nedvességtartalmát segít megnövelni.

A gyógynövény olyan antioxidánsokban bővelkedik, amelyek javítják a bőr textúráját, tónusát és még a bőrön kialakult pigmentáció ellen is védelmet élvezhetünk.

A csipkebogyóolaj olyan esszenciális zsírsavakban is gazdag, amelyek megakadályozzák a bőr hegesedését, de még a bőr regenerációját is fokozni tudják.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a csipkebogyóolaj rendszeres használata megakadályozhatja az öregedéssel együtt járó bőrbetegségek kialakulását. Míg egy másik tanulmány azt írta le, hogy a csipkebogyóolaj megakadályozhatja az UV-sugárzás okozta melanoma kialakulását.

A csipkebogyó azok számára is hasznos lehet, akik magas vérnyomásban szenvednek, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van, azonban ha valaki már gyógyszert szed a problémájára, akkor mindenképpen kérdezze meg a kezelőorvosát a csipkebogyó-fogyasztással kapcsolatban.

Őszi kedvenc a csipkebogyó

Ha gyakran vannak emésztési panaszaink vagy gyakran fáj a gyomrunk, akkor is érdemes kipróbálni ezt a gyógynövényt, mivel karban tartja az emésztést és csökkenti a gyomorfájdalmat.

Az ízületi gyulladás kellemetlen tünetekkel jár együtt. Ilyenkor jelentősen megemelkedik a szervezetben a gyulladás szintje. A csipkebogyóval kapcsolatban azonban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan csökkenti a C-reaktív fehérje szintjét, amely egy gyulladást jelző marker az emberi szervezetben. Az ízületi gyulladás során a porcerózióval is számolnunk kell, azonban a csipkebogyó csökkenti a porcerózió progresszióját.

Ma napjainkban a legfőbb halálozási kockázatokat a szív- és érrendszeri betegségek jelentik nemcsak hazánkban, hanem világszerte is. Ennek sok oka lehet, de legfőképpen az egészségtelen táplálkozás, az elhízás és a mindennapos stressz az oka a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Kutatások igazolják azonban, hogy a csipkebogyó rendszeres fogyasztása jelentősen képes lecsökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A gyógynövény antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag, amelyek jelentős védelmet biztosítanak a szívbetegségekkel szemben.

A cukorbetegség természetes kezelésében is a segítségünkre lehet

A csipkebogyó tehát segíthet az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteinek csökkentésében, azonban más betegség megelőzésében is a támaszunk lehet. De akik már ebben a betegségben szenvednek is fellélegezhetnek, hiszen számos tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövény jelentősen képes lecsökkenteni a csípő és a térd ízületeinek fájdalmát, amelyet rendszeres fogyasztás mellett akár teljesen meg is szüntethet.

A csipkebogyó nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amelynek számos pozitív hatása ismeretes. Többek között a bőrre gyakorol pozitív hatásokat, hiszen fokozza a kollagéntermelést és jelentősen lelassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat is.

A C-vitamin nem csupán gyulladást csökkent, hanem nagyon hatékony immunvédelmet is biztosít. Ez a vitamin az erek egészségét is segít fenntartani, illetve a légzőszervi betegségek kezelésében és megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A C-vitamin egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy segíti a vas felszívódását, ezzel pedig a vérszegénység megelőzésében lehet a segítségünkre.

Ha a téli időszakban influenzásak lettünk vagy megfáztunk, akkor sokkal rövidebb lesz a betegség időtartama és ezt is a C-vitaminnak köszönhetjük. Ezért is érdemes a hideg téli estéken csipkebogyóteát kortyolgatni.

A csipkebogyó oly módon is védi a szív és az erek egészségét, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Egy vizsgálatba magas koleszterinszinttel rendelkező embereket vontak be, akik hat héten keresztül csipkebogyó-kivonatot kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy minden egyes vizsgálati alanynál csökkent a koleszterinszint mintegy 5-10 százalékkal.

Forrás: gyógyszernélkül

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek