Ősszel is a szabadba!

Ősszel is a szabadba!

Bár egyre hidegebbek a nappalok, még érdemes kihasználni a tél előtti időszakot. Az aktív nyár után még ne zárkózzunk be a lakásba, továbbra is sportoljunk, mozogjunk, tartsuk karban erőnlétünket. Az alábbi tanácsok a testsúlycsökkentést is segítik!

A fogyás nemcsak az étkezési szokások megváltoztatásával érhető el, hanem a rendszeres testmozgás is nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez. Hetente legalább 300 percnyi közepesen intenzív mozgást végezzen. Mielőtt belefogna a testmozgásba, beszélje meg orvosával, hogy melyik a legbiztonságosabb és hatékonyabb az ön számára.

Ősszel is a szabadba!

Séta: Ha fél óra tempós gyaloglást iktat be mindennap, akkor körülbelül 150 kalóriával többet éget el, mint csak a sétával. Minél gyorsabb és hosszabb a megtett napi táv, annál több kalóriát éget el. Kezdje rövid távon, majd emelje mindennap nem az intenzitását, így rutinná válhat a napi mozgás.

Kocogás: Ez egy aerob gyakorlat, ami azt jelenti, hogy a pulzusszámot egy megadott tartományon belül szükséges tartani, ezzel garantálva azt, hogy a szervezet nem csak a szénhidrát-, fehérje-, hanem a zsírraktárakhoz nyúl azonnal energia-utánpótlásért. A rendszeresen végzett kocogás képes felgyorsítani az anyagcserét.

Kerékpározás: A bringázás egy másik nagyszerű mondja a fogyásnak, hiszen kb. 400-750 kalóriát (sebességtől, kerékpártól és súlytól függően) égethet el a szervezet óránként.

Úszás: Sokszor nincs motivációja a mozgáshoz, mert fáj a térde, vagy a háta? A legjobb megoldás az úszás! Ez egy jó kardióedzés, ami az ízületeknek is kényelmes, a felső- és alsótestet is átmozgatja. Élvezze a víz ellenállásának előnyeit! Érdemes hetente néhányszor legalább fél órát úszni, ezzel csökkenthet a szívbetegségek, a storke, a 2-es típusú cukorbetegségek és néhány daganatos megbetegedés kockázata is. Ez a kellemes mozgásforma karbantartja koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Lépcsőmászás: Nem költséges mozgásforma, hiszen elég egy lépcsősor hozzá, viszont garantáltan testsúlycsökkentő hatásai vannak. Növelheti a jó koleszterszint mennyiségét a vérben, segíthet az ízületek, az izmok és a csontok egészségének megőrzésében.

Túrázás: Ha a fogyásának, az erőnléte megőrzésének kalandosabb módját keresi, akkor a túrázás a megfelelő az ön számára. Sétáljon a természetben, keressen olyan terepet, ami kihívást jelent. A sík terepen sétálás egyfajta passzív dinamika, ilyenkor a lendületet és a gravitációt is használva helyeződik át a testsúly az egyik lábunkról a másikra. Ha egyenetlen talajon közlekedik, jóval több izomcsoport összehangolt munkájára van szükség. Emelkedőn felfelé és lejtőn lefelé a lábizmoknak és ízületeknek folyamatosan apró mozdulatokkal kell korrigálnia ahhoz, hogy megőrizzük egyensúlyunkat. Ilyenkor megemelkedik a pulzusszám, az anyagcsere felgyorsul, és több kalóriát is égetünk el.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek