Nyugodtabb leszel, ha együtt alszotok!

Nyugodtabb leszel, ha együtt alszotok!

Végre tudományosan is bizonyították, hogy a stressz csökkentésének egyik leghatékonyabb módja, ha együtt alszunk a párunkkal.

 

A pszichológusok már régóta mondogatják, hogy mélyíti a kapcsolatunkat, illetve a bizalmat erősíti, ha együtt alszunk a párunkkal, férjünkkel, feleségünkkel. Most úgy tűnik, nem csak a lelkünknek, de a testünknek is jót tesz. A Pittsburg Egyetem kutatói bizonyították, hogy az összebújva alvás csökkenti a vérben a kortizol, a stresszért felelős hormon szintjét.

Nyugodtabb leszel, ha együtt alszotok!

A kortizol túlzott termelődése szívproblémákhoz, depresszióhoz, az immunrendszer gyengüléséhez vezetne. Az együtt alvás azonban jó hatással van a szervezetre, minden bizonnyal azért, mert azok, akik a szeretett társ karjában alszanak el, megélik az abszolút biztonság érzését.

 

A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a kortizolcsökkenés mellett oxytocin termelődése is fellép, ami pedig az érzelmi kiegyensúlyozottságért felelős. Ezek meglehetősen meggyőző érvek arra nézve, miért aludjunk egymás karjában, ám ha alvási ritmusunk sérül a közös ágy miatt, inkább vonuljunk külön szobába.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek