Nyár, napsütés, fényvédők…

Nyár, napsütés, fényvédők…

Hogyan válasszunk fényvédőt, mire ügyeljünk az alkalmazása során, és mi a teendő, ha már megtörtént a baj, leégett a bőr?

Mitől védenek a fényvédők?

A napsugárzás ultraibolya B (UVB) komponensei igazoltan szerepet játszanak a genetikai anyag károsításában és a bőrdaganatok kialakulásában. Emellett, az ultraibolya A (UVA) sugarak is ártalmasak a sejtstruktúrákra, így elvárt, hogy egy fényvédő készítmény  a napsugárzás ultraibolya A és -B összetevőivel szemben is védelmet biztosítson.

Mi az a faktorszám?

Miközben a fényvédők - az EU-ajánlásoknak megfelelően - az UVB védelem mellett az UVA-sugárzással szembeni védelmet is biztosítják, a fényvédő termékek csomagolásán feltüntetett faktorszám (sun protection factor; SPF) a napsugárzás UVB-sugárzásával szembeni védelem mértékét számszerűsíti. Egyszerűen: az SPF azt fejezi ki, hogy hányszor hosszabb ideig lehet bőrpír jelentkezése nélkül a napon tartózkodni fényvédővel bekent állapotban, mint azzal be nem kenten. Például, ha egy érzékeny bőrű személy 10 perc alatt „leég” fényvédő nélkül, akkor a legmagasabb védelmet kínáló 50 SPF készítmény maximum 500 perces, „leégés-mentes” napon tartózkodást tesz számára lehetővé. Minél érzékenyebb és világosabb, szeplősebb valakinek a bőre, annál magasabb SPF-értékű fényvédőt kell használnia.

Nyár, napsütés, fényvédők…

Hogyan védenek a fényvédők?

A fényvédőknek két fő típusa van: kémiai, illetve fizikai elven működők kaphatók a patikákban és drogériákban.

A kémiai elven védők (ún. filterek, különféle szabadalmaztatott neveken) az UVA és az UVB fényt nyelik el. Tehát a védelem alapja az, hogy a filter nyeli el az UV-fényt, nem pedig a bőr.

A fizikai elven működő, jellemzően ásványi alapú (pl. titán-dioxidos, cink-oxidos) fényvédők apró tükrökként verik vissza az UV-fényt, így az UV-fény nem tud a bőrbe behatolni.

Régen sokan ódzkodtak a fizikai elven működő szerektől, mert azok fehéres színárnyalatot adtak a bőrnek. Ezt a problémát az összetevők mikronizálásával sikerült kiküszöbölni; így a modern fizikai fényvédők már csupán enyhe opaleszcenciát kölcsönöznek a bőrnek.

Fizikai elven működő készítmények javasoltak a kisgyermekeknek (2 éves kor alatt), illetve azoknak, akiknek érzékeny bőre, vagy akiknél a kémiai elven működő fényvédők allergiás reakciót váltanak ki.

Mekkora mennyiségű fényvédőt kell alkalmanként használni?

Hiába kellően magas az SPF, ha nem ken belőle magára a napon tartózkodó személy elegendő mennyiséget. Tudni kell, hogy a termékeken feltüntetett SPF abban az esetben érvényes, ha négyzetcentiméterenként 2 mg termék kerül a bőrre. Ennek megfelelően alkalmanként mintegy 36 gramm fényvédőt kell a test fejtől lábig való bekenéséhez elhasználni; ami bizonyos kiszereléseknél egy negyed flakon mennyiséget jelent. Ebben az esetben sem tart egész nap a védelem: nyolc óra elteltével a megfelelő mennyiségben felvitt 50-es faktorú készítmény SPF-értéke körülbelül 20-ra csökken, és az érték fokozott izzadás, fürdés, törölközés során még kisebb lehet.

Nem éri meg spórolni a fényvédővel, mert fizikai összefüggéssel igazolható, hogy aki egy SPF 50-es fényvédő termékből csak a javasolt mennyiség felét használja (fele vastagságban viszi fel a bőrére), az nem 25-ös SPF-nek megfelelő fényvédelemmel lesz ellátva, hanem csak SPF 7-nek megfelelővel.

Nyár, napsütés, fényvédők…

Meddig „vízálló” egy fényvédő?

„Vízállónak” azt a fényvédő készítményt szabad nevezni, aminél felvitelt és kétszer 20 perc vízzel való kontaktust követően legalább a fényvédőfaktorának a fele még mérhető. Lényeges tehát, hogy a kívánt mértékű fényvédelem fenntartása érdekében a termékek többszöri használatára van szükség,- és ez fokozottan érvényes izzadás, úszás, fürdés, törölközés esetén.

Leégett?

Ha már bekövetkezett a napégés, pirosas a bőr, lényeges, hogy a továbbiakban ne érje napfény az érintett területet. A házi praktikák (tejfölös pakolás, uborkaszeletek stb.) kerülendők. Enyhébb esetekben a hidratáló, a hámréteg újraképződését serkentő patikai készítmények (krém, gél, hab) használata javasolható; alumínium-acetát-tartarát-borát, dexpantenol, dimetindén vagy ergokalciferol hatóanyagokkal. Ha a napégés intenzív felhólyagosodással, fájdalommal vagy lázzal jár együtt, orvoshoz kell fordulni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások