Ne mikrózz műanyagban!

Ne mikrózz műanyagban!

Egyre több vizsgálat lát napvilágot, ami arra utal, hogy az élelmiszerek tárolására használt műanyag edényekből és fóliákból káros vegyületek kerülhetnek az ételekbe és italokba. Úgy tűnik, ezt a folyamatot még felerősítheti, ha az ételeket műanyag edényben a mikróban melegítik.

Mit tegyünk, és mit ne a műanyagokkal
  • Ne használjuk újra a műanyag vizes palackokat! Az új palackoknál még nagyon kicsi a BPA kijutásának az esélye, de ez a valószínűség a műanyag bomlása miatt idővel egyre növekszik.
  • Szabaduljunk meg a műanyag tárolódobozoktól! A legtöbb újrafelhasználható műanyag élelmiszer-tároló doboz tartalmaz BPA-t. Különösen gyanúsak az öregebb tárolóedények, amelyeken már mutatkoznak a kopás jelei.
  • Ne tegyünk műanyag edényt a mosogatógépbe!
  • Vigyázzunk a műanyag fóliákkal! Melegítéskor semmiképp se érintkezzenek közvetlenül az ennivalóval. Különösen veszélyesek a PVC-fóliák, amelyek hormonkárosító ftalátot tartalmaznak, ami a műanyag lágyítására szolgál. Ezeket az Egyesült Államokban már betiltották, de Európában még mindig forgalomban vannak. Ha tálban melegítünk ételt, fedjük le egy másik tányérral vagy papírtörlővel.

Ne mikrózz műanyagban!

Általánosságban megszívlelendő jó tanács, hogy ahol lehet, használjunk természetes, illetve hagyományos anyagokat (üveget, porcelánt, fát, papírt) az ételek tárolásához, fogyasztásához.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek