Ne adj esélyt a kórokozóknak: Így pakolj a hűtőbe!

Ne adj esélyt a kórokozóknak: Így pakolj a hűtőbe!

Tojás felülre, hús alulra – érdemes odafigyelni néhány dologra, mikor a vásárlás után bepakolunk a hűtőbe.

 

Hogy mielőbb hűtőbe rakjuk a romlandó ételeket, mindenkinek természetes, hiszen senki nem szeretne ételmérgezést kapni. De mit hova pakoljunk, egyáltalán mi a megfelelő hőmérséklet? És hogy tisztítsuk a hűtőszekrényt?

Ne adj esélyt a kórokozóknak: Így pakolj a hűtőbe!

A hűtő ideális hőmérséklete 4-8 fok között van, és érdemes azt is figyelembe venni, hogy a meleg levegő felfele száll, a hideg pedig lefele, ezért a felső polcokon egy kicsit mindig melegebb lesz, mint alul.

 

- A hűtő felső polcain ezért a lekvárokat, szószokat, salátaönteteket érdemes tárolni.

- Fentről a második polcon a tejtermékek helye van, a joghurté, a túróé, kefiré.

- Fentről a harmadik polcra tegyük a kész ételeket, a maradékokat.

- A hűtőszekrény alsó részébe valók a húsok, a halak, a felvágottak.

- A legalsó polcra vagy fiókba tegyük a zöldségeket, gyümölcsöket, kivéve a banánt, a burgonyát, a paradicsomot, uborkát, ezeket egyáltalán nem kell hűtőben tárolni, a lakás egy hűvösebb pontján is sokáig elállnak.

- A hűtőszekrény ajtajában felülre tegyük a tojást és a vajat, középre a kibontott mustárt, ketchupot. Alulra kerüljenek az italok.

 

Mindent bele?

Az áruházi tárolás egyébként jó támpont, amit a boltban hűtőben tárolnak, otthon is tegyük a hűtőbe. A csomagolás szintén hasznos lehet, megakadályozza a kórokozók terjedését, ha mégis elromlana valami. Ráadásul megóvja az ételt a kiszáradástól, és a szagok átvételétől. Nem feltétlenül kell fóliát használnia a csomagoláshoz, a műanyag dobozok újrahasználhatóak és környezetkímélőek.

A hűtőszekrényt nem szabad túlságosan megpakolni, a levegőnek kell tudnia mozogni. Nyári időszakban, a nagy melegben jól jöhetnek a hűtőtáskák, amelyek megőrzi a gyorsan romlandó ételek minőségét, amíg hazaérünk velük.

 

Ecet a kulcsszó

A hűtőszekrényt négyhetente ki kell tisztítani, ekkor ki kell pakolni belőle, és meleg, tisztítószeres vízzel át kell mosni a polcokat. Ne feledkezzünk meg a zöldséges tároló tisztításáról sem, ha valami megromlana, a meleg vizes átmosás után érdemes ecettel is kitörölni a dobozt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek