Napi gyógynövény: koriander

Napi gyógynövény: koriander

Emésztést elősegítő, fertőzés megelőző hatása van. Az összetört magból készített tea szélhajtó, emésztést javító, vértisztító hatású. A seb kitisztítása után alkalmazható a korianderpor fertőzés megelőzésre.

A koriander latin neve Coriandrum sativum, magyar népies nevei: beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű.

Jellemzése

Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A barnás-sárga, kemény, 3–5 mm-es mag (coriandri fructus) illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.

Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.

Napi gyógynövény: koriander

Felhasználása

Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.)

A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.

Számos tudományos feljegyzés foglalkozik gyulladásellenes, és ezen keresztül fájdalomcsillapító tulajdonságával. Elsősorban a magok kivonata lehet jó erre a célra, és kifejezetten ajánlják az ízületi gyulladások kiegészítő kezelésére. A korianderrel bíztató eredmények születnek a migrén kezelésében, mivel mérsékli a fájdalom intenzitását, időtartamát és gyakoriságát. Hasonló a szerepe a menstruációs fájdalmak esetében, de magát a ciklust is rendezi, illetve szabályozza a vérzést.

Visszatérve a gyulladások kezelésére, az antioxidánsokban bővelkedő korianderre akkor is számíthatunk, ha a szájban kialakuló sipolyokkal vagy a szemet veszélyeztető kötőhártya-gyulladással állunk szemben – megjegyzendő, hogy vitaminjai és antioxidánsai révén a látást is javíthatja. Előbbi antiszeptikus hatására is bizonyíték. Innen csak egy ugrás az antibakteriális képességének bemutatása, ami többek között arra is felhatalmazza, hogy ételek tartósítására használjuk. Enyhíti a kellemetlen testszagot és kellemesebbé teszi a leheletet – ennek is köze van antibakteriális hatásához.

De, nemcsak a baktériumok legyőzésében lehet hasznunkra. Sokak számára jelentenek visszatérő problémát a gombás fertőzések, ezek közül is kiemelkedik a Candida albicans, amely rendkívül elterjedt, és nehezen elpusztítható. A Koriander azonban megoldást jelenthet, pontosabban a leveléből előállított illóolajnak tulajdonítanak hatékony gombaellenes hatást.

A gyógynövény felhasználása:

Gyógynövényekkel a Candida-fertőzés ellen

Fűszerek a finom ízekért és a jó emésztésért

Konyhakerti balkonnövények

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek