Mozogjon akkor is, ha visszere van!

Mozogjon akkor is, ha visszere van!

Erika két gyermek édesanyja, irodavezetőként dolgozik Szegeden. Autóval jár a munkába, sokat ül, és kevés ideje marad sportolni. Az első visszerek a harmincas évei közepén jelentek meg a vádliján, és ma már olyan csúnyának találja őket, hogy nem szívesen jár szoknyában. Tudja, hogy az injekciós kezelés lesz a megoldás, de addig is arra kértük szakértőinket, adjanak tanácsot, hogyan tarthatja fenn jelenlegi állapotát.

A krónikus vénás betegség, más néven visszérbetegség ma Magyarországon az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, sok esetben mégis kezeletlen marad. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság adatai szerint az aktív népesség 35 százalékát, míg a nyugdíjas korúak több mint felét érinti. Becslések szerint a lakosság harmadának vannak vénás betegségre utaló panaszai, igaz, egy részüknél nem mutatkoznak látható elváltozások. Azon betegek száma azonban nagyobb, akiknél láthatóak is a tünetek. A felmérések szerint csak minden ötödik érintett fordul vénás betegség miatt orvoshoz, elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a visszérbetegség sok esetben kezeletlen marad.

Mi a visszeresség?
Visszereknek vagy vénáknak azokat az ereket nevezzük, amelyek az oxigénben szegény, szén-dioxidban gazdag, elhasznált vért szállítják a szív felé a szövetekből. A lábban található a bőr alatt elhelyezkedő felületes, és az izmok között futó, mélyvénás rendszer. Ezeket az úgynevezett perforans ágak kötik össze, amelyek hasonlatosak a létrafokokhoz.
A köznyelvben visszérnek nevezzük a felületi visszérrendszer betegségét. Ha a visszerek egészségesen működnek, a billentyűk gondoskodnak a vér megfelelő áramlásáról, vagyis nem engedik, hogy a vér visszafelé haladjon. Amennyiben a mélyvénás rendszerben nehezebben halad a vér, a megnövekedett nyomás miatt kitágul a felületes vénarendszer, és a végtag vénás vérének nagyobb része a felületes visszereken keresztül folyik. A vénák fala emiatt megnyúlik, a billentyűk pedig nem töltik be megfelelően a funkciójukat, azaz nem tudják elzárni az eret, és a vér visszafelé (is) folyik. A vénák fala folyamatosan tágul, az erek kanyargóssá válnak, megvastagodnak, átlátszanak a bőrön. Ez a másodlagos visszértágulat nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi gond.

Mit okoz?
Ha az áramlás lelassul, a vér az erekben pangani kezd, besűrűsödik. Könnyen kialakulhat a visszérgyulladás, ami nem csak kellemetlen és fájdalmas, de vérrögösödéssel is jár. Lassan gyógyul, több hétig is eltarthat, amíg elmúlik.
A vér pangása miatt ráadásul lelassul a szövetekben felhalmozódó salakanyagok elszállítása, illetve a sejtek lassabban jutnak oxigénhez. Ha az eset súlyos, a bőr elszíneződik, lilássá válik, ez a fekély kialakulásának első jele lehet. Ritkán, de elhanyagolt esetekben előfordulhat, hogy a láb menthetetlenné válik.

(A cikk folyatását a májusi Patika Tükörben olvashatja! Keresse a patikákban!)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek