Mozgás könnyedén: egyre népszerűbb a vízitorna

Mozgás könnyedén: egyre népszerűbb a vízitorna

Gyakran halljuk, hogy a mozgás életet menthet, de mit tegyen az, akinek a szárazföldi testedzés minden pillanata fájdalmat okoz, vagy kényelmetlenül érzi magát abban a helyzetben? A vízitorna nemcsak a túlsúlyosaknak jelent kiváló alternatívát, hanem olyan mozgásszervi panaszokkal küzdőknek is javasolt, akiknek tényleg minden mozdulat fáj. Nem beszélve arról, hogy a víz jótékony hatással van a mentális egészségre is.

„A vízitorna kifejezetten javasolt ízületi kopásos megbetegedések, csípő- és térd artrózisok, vagy gerincpanaszok esetében, de sikeresen alkalmazzák csípő- és térdprotézisek beültetése után is. A szakorvos izom- és ínszakadások, nyúlások, keresztszalag pótlások, egyéb más térdműtétek után is javasolja a rehabilitáció részeként. Ugyancsak hatásos a gerincoszlopot érintő panaszok kezelésében, derék-, vagy hátfájásra, és reumatológiai betegségekre is hatékony megoldás” – mondta Szabó Loránd Domokos, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő és a Szent Magdolna Magánkórház gyógytornász, fizio- és manuálterapeutája.  

A víz felhajtó ereje ugyanis segít a végtagok mozgatásában, így nagyon jól lehet alkalmazni fájdalmas, beszűkült mozgásállapotok kezelésére. A vízitorna emellett kedvezően hat a légzőrendszerre, az idegrendszerre, kiválóan alkalmas koordinációs- és egyensúly problémákkal küzdőknek, így idősebbeknek sem kell lemondani a rendszeres, szórakoztató testmozgásról.

A nagyjából fél, vagy egyórás foglalkozásokon hatékony izommunkát lehet végezni, miközben az ízületeket kisebb terhelés éri, javulhat a végtagok vénás keringése és a mozgáskoordináció. Mivel a vízben a páciens nyakig elmerül, így a testet nagyjából csak 10 százalékban éri terhelés. Jó hír, hogy nem is szükséges hozzá az úszástudás, ráadásul eszközök segítségével a vizen lebegés is mindenkinek könnyedén megoldott.

A szakember szerint majdnem mindenkinek ajánlott ez a mozgásforma. Mivel stresszoldó és élménydús, így akkor is élhetünk a vízitorna adta lehetőségekkel, ha nincsen semmilyen mozgásszervi panaszunk. Ha mozgásszervi rehabilitáció keretében vesszük igénybe, akkor hetente egy-két alkalommal javasolt élni a vízitorna lehetőségeivel - erről érdemes a szakorvossal egyeztetni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ellenjavallott a vízitorna: szívelégtelenséggel, lázasan, akut gyulladásokkal, bőrproblémákkal, illetve fertőzésekkel nem javasolt ez a mozgásforma saját magunk és mások érdekében.

Mozgás könnyedén: egyre népszerűbb a vízitorna


Hidroterápia

A vízterápiát vagy hidroterápiát régóta használják a fájdalmak kezelésére. Az ősi hindu, kínai és indián tanításokban számos utalás található a víz, különösen a forró ásványi anyag források és a tengervíz gyógyító felhasználására. A hidroterápiás filozófia alapja az az elképzelés, hogy a víz az élet esszenciája, hiszen az emberi test jelentős részét alkotja.

A modern hidroterápiás kezelések a 19. századi domonkos szerzetes, Sebastian Kneipp  munkásságából ered, aki megalapította Európa legelső gyógyintézetét. A fürdő egy kénben gazdag vízforrás közelében volt, ami segített a bőrproblémák, az ízületi gyulladások és reuma kezelésében. Kezdetben csak a vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is.

A vízkúra lényege azon a feltevésen alapult, hogy a bőrön keresztül, különböző hőfokú vízzel, a legváltozatosabb ingerek válthatók ki. A kúra számításba veszi az alkalmazási idő hosszúságát is, a befogadó szervezet érzékenységét és a környezet hőfokát. A kúra lényege, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől. A bőrerek kitágulásával ellentétes reakció lép fel, és kellemes meleg önti el a kezelt részt.

A bőr a hőszabályozás és az anyagcsere tekintetében sokkal fontosabb szerepet játszik, mint gondolnánk, mert számtalan fontos idegvégződés a bőrsejtekben található. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert és a mirigytevékenységet. Segítik a bőr megtisztulását, kiválasztó funkcióját és a lelki egyensúly kialakulását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek