Mozduljon ki a téli mélypontról!

Mozduljon ki a téli mélypontról!

Új év, új feladatok, és persze a velük együtt járó „idegmunka”. Többen úgy érzik, hogy nehezen küzdenek meg az új feladatokkal, stresszesek, feszültek, keveset alszanak, és azt a pár órát is rosszul. Ettől pedig még kimerültebbek és ingerlékenyebbek.

A mindennapokkal járó idegeskedés és stressz kordában tartását, diétás beavatkozások és gyógynövényalapú szerek is segíthetik. Több gyógynövény, vitamin, ásványi anyag és aminosav ismert, amelyek hozzájárulhatnak a stressz feldolgozásához, a mélypontok leküzdéséhez. Néhány ötletet adunk ahhoz, hogy miként lehet könnyebben kikecmeregni az év eleji gödörből.

Illatos megoldások

Több gyógynövényt, illetve a belőlük készült kivonatokat nagy múltra visszatekintően használják eredményesen a feszültség, a stressz és az azzal összefüggő alvászavarok enyhítésére. A macskagyökér, a citromfű, a komló, a golgotavirág és a levendula készítményei akár egymással is kombinálhatók. Nem szükséges feltétlenül „pirulákban” gondolkodni. Saját magunk készíthetünk nekünk ízlő teákat, illetve ki lehet próbálni a levendulát vagy annak az olaját fürdővízadalékként vagy párologtatóba helyezve.

Hangulatjavító vitaminok?

A téli hónapokban megcsappanhat a szervezet vitaminszintje. Hacsak nem gondoskodunk a pótlásról, a D-vitamin-szint zuhanórepülésben van. Nem kizárt, hogy kevesebb C-vitaminban dús zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a nyári hónapokban. Mindez azért számít, mert több vitamin (pl. C-, D- és E-vitaminok) is szerepet kaphat a hangulat és a szorongásos állapot befolyásolásában. Ajánlott tehát változatosan, vegyesen, vitaminokban dúsan táplálkozni, és a D-vitamin pótlásáról patikaszerekkel gondoskodni, ha támogatni akarjuk a hangulatunkat.

Mozduljon ki a téli mélypontról!

Ha már nassolunk, tegyük azt egészségesen!

Nassoláshoz, cukros és édes mázas édességek helyett válasszunk aszalt gyümölcsöket vagy különféle magokat, diót, mogyorót, mandulát!

A dió, mogyoró, mandula és társaik dúskálnak a magnéziumban, amely segít abban, hogy a stressz következményei kevésbé legyenek megterhelőek a szervezet számára, és például ne kalapáljon a szív már a legkisebb idegeskedés hatására is, vagy ne feszüljön görcsbe a vádli esténként.

Jó kedvre derítő aminosavak

Bizonyos – táplálékkal vagy étrend-kiegészítőként elfogyasztott ‒ aminosavak a szervezetben előforduló jelátvivők, az úgynevezett neurotranszmitterek szintjét befolyásolják. Ezek (pl. dopamin, szerotonin) olyan anyagok, amelyek a stresszreakcióval és a hangulattal összefüggésben keletkeznek. Feltételezhető tehát, hogy a szervezetbeni szintjük befolyásolásával kedvező eredményt érhetünk el hangulati téren.

Kimutatták például, hogy az 5-hidroxi-triptofán, amely a triptofán előanyaga, emeli a szervezetben képződő szerotonin szintjét, ilyen módon hozzájárulhat a jobb közérzet kialakulásához.

Újabban, a táplálkozással (pl. tenger gyümölcseivel) bevitt D,L-fenilalaninhoz kötnek – a dopamin- és a szerotonin-szintézis befolyásolásában játszott ‒ pozitív szerepet, ilyen módon erősítve az érveket, amik a táplálkozásnak a szorongásos zavarok leküzdésében betöltött jelentősége mellett szólnak.

Az étrend-kiegészítők közötti kínálatban fellelhetők maguk a neurotranszmitterek is, így például a gamma-amino-vajsav (GABA). Mivel az alacsony GABA-szintek nyugtalansággal, álmatlansággal, rossz hangulattal függnek össze, nem kizárt, hogy a GABA-pótlás egyfajta relaxációt idézhet elő.

Jótékony baktériumok a jó kedvért

Bizonyított, hogy a bél és az agy „kommunikálnak” egymással. Emiatt sem mindegy, hogy milyen baktériumok népesítik be a bélcsatornát. Meglepő, de a bélflóra hatással lehet a hangulatra is. Ma már kaphatók olyan jótékony baktériumokat tartalmazó termékek, amelyek kedvező hatásúak lehetnek a pszichére és a hangulatra a bélflórán keresztül.

Ómega-3 zsírsavak, mint a hangulat olajozói

A halak fogyasztása egészséges, főként a bennük található ómega-3-zsírsavakra visszavezethetően. Az egészségünknek, sőt talán még a hangulatunknak is jót tenne az, ha nem csak karácsonykor kerülne hal az asztalra. Noha az ómega-3 zsírsavak stressz- és szorongásoldó szerepe nem egyértelmű, vannak vizsgálatok, amelyek alapján pedig hatásosak lehetnek.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse a gyógszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek