Mitől színeződhet el a bőr?

Mitől színeződhet el a bőr?

A bőr elszíneződésének számtalan oka lehet. Egyesek nagyon ártalmatlanok, míg más esetekben valamilyen súlyosabb egészségügyi gond is állhat a háttérben.

Az egyik ilyen bőrelszíneződést okozó betegség nem más, mint a vitiligo. Vitiligo esetén a bőrben egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben termelődik a melanin, ami a bőr színét adja. A vitiligo nevű betegség a hajat is érintheti. A betegségre nincs gyógymód, azonban kezelés létezik a problémára. Ilyen például a gyógyszeres kezelés, a fényterápia vagy éppen a műtét.

Amennyiben túl sok időt töltünk el a napon, úgy a leégés veszélye is fenyegethet bennünket. A bőr ilyenkor erőteljesen rózsaszínes vagy pirosas színűvé válik. A gyakori leégés nem pusztán a bőr gyorsabb öregedését idézi elő, hanem jelentősen megnő a bőrrák kialakulásának az esélye.

Mitől színeződhet el a bőr?

Az ekcéma egy komoly bőrbetegség, ami a bőr gyulladását váltja ki. A betegség száraz és viszkető, egyes esetekben nedvedző bőrfoltok kialakulásához vezethet. A világosabb bőr ilyenkor vörös színűvé válik.

A kontakt dermatitisz nem más, mint az ekcéma egyik formája. Amikor ez a betegség alakul ki, akkor az illető allergiás valamire, vagy valami irritálja a bőrt. Mi okozhatja a bőr irritációját? Például mosószerek, szappanok, sminktermékek vagy egyéb anyagok. Ennél a betegségnél a bőr vörös és duzzadt lesz, illetve a betegnek a bőr bizsergésével és hámlásával is meg kell küzdenie.

A rosacea egy olyan bőrbetegség, amely szintén elszíneződést okoz az arcon, az orron, az állon vagy a homlokon. Ezek a területek rózsaszínűvé vagy pirosas színűvé válnak. Általában az érzékenyebb bőrű emberek betegsége a rosacea és ha a családban gyakori ez a betegség, akkor többnyire örökölhető is.

Ahogy öregszünk, úgy sötét foltok is megjelenhetnek a bőrön. Ezt napfoltnak vagy májfoltnak is nevezhetjük. Általában olyan bőrfelületen jelenik meg, amely gyakran van kitéve a napnak. Éppen ezért a leggyakrabban érintett bőrfelület nem más mint az arc, a karok és a lábfej.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek