Mit tegyünk a kezünk védelmébe?

Mit tegyünk a kezünk védelmébe?

A kéz bőre szinte még nagyobb odafigyelést igényelne, mint az arcunk. A kezünk bőre ugyanis sokkal vékonyabb, emiatt könnyebben ráncolódik, hamarabb ki is szárad, és az inak, az erek is jobban átlátszanak.

 

A kezünket nem tudjuk túlságosan megkímélni. A kezünk az a testrészünk, amelyet a leginkább megdolgoztatunk, amely ki van téve a káros környezeti hatásoknak. Gondoljunk csak arra a számtalan tárgyra, amellyel csupán egyetlen nap alatt érintkezünk, a szélsőséges időjárási viszonyokra, a hőmérsékletingadozásra, a gyakori benedvesedésre, a szárítgatásra… És akkor még nem is szóltunk a még durvább hatásokról: a kemény fizikai munkavégzésről, a házimunka során használatos vegyszerekről és az esetleges sérülésekről…

A kezünket gyakran mossuk, még ha be is kentük fényvédő krémmel, ha az nem vízálló, akkor hamar el is tüntetjük róla. Ismételjük meg a krémezést minden kézmosás után!

A napfény okozta pigmentfoltokat halványító stiftekkel kísérelhetjük meg eltüntetni. Ezek csak a kívánt területen fejtik ki hatásukat, ami speciális savakból álló összetételének köszönhető.

Villanófényes (IPL, Intense Pulse Light) kezeléssel is próbálkozhatunk, ami széles hullámsávú fényt alkalmaz. A fény a bőr mélyebb rétegeiben fejti ki hatását, stimulálja a kollagén- és az elasztinrostokat, és az arra fogékony szövetekben, például a pigmentfoltokban elnyelődik, miközben azokban lényegi változásokat hoz létre.

Praktikák kézmosáshoz

- Kétes higiéniájú helyen inkább használjunk nedvesség nélkül is alkalmazható fertőtlenítő gélt.
- Kézmosáshoz célszerű levenni a gyűrűket, különben szappan vagy nedvesség maradhat alattuk
- A víz legyen langyos.
- Kézmosás után alaposan szárítsuk meg a kezünket, ne feledkezzünk meg az ujjközökről sem. Idegen helyen ne használjuk a közös törülközőt és a szárítógépet sem: ez ugyanis többnyire csupán forgatja a rosszul cserélődő levegőt, és akár kórokozókat is a levegőbe bocsáthat. A legjobb, bár nem túl környezetkímélő megoldás a papírtörlő használata.
- Minden kézmosás után gondoskodjunk a hidratálásról.

A kezek szépségét ronthatják a tenyér és az ujjak bőrén lévő hámvastagodások, bőrkeményedések is. Ápolásuknál szintén jó eredménnyel alkalmazhatók a langyos olajos áztatások és a rendszeres krémezés. Különösen hideg időben gyakran előfordul, hogy a kéz bőre lilás-piros. A váltakozó hideg-meleg kézfürdő és a kézkrémmel végzett masszírozá serkenti a vérkeringést, edző hatású és megszűnteti a bőr vörösségét.

Mit tegyünk a kezünk védelmébe?

Kézápolási tippek:
- Naranccsal vagy citrommal dörzsöljük be a körmöket és a kéz egyéb területeit is! A pektinben gazdag gyümölcshús különösen erős fehérítő, a betöredezett körmöket, pedig hatékonyan erősíti. Egy evőkanál olajhoz adjunk egy kis cukrot, a keverékkel dörzsöljük át a kezet!
- A száraz kezet esténként áztassuk egy pohár tejbe, majd keverjünk össze uborkalevel egy kis glicerinnel, majd kenjük be kezünket kakaóvajas, búzacsíraolajas, zabos vagy lanolinos krémmel.
- Puha bőr: Egy tálkába tegyünk egy evőkanálnyi gyümölcsecetet, egy csipetnyi bóraxot vagy szódabikarbónát. - Hasadozott betört körömre használjunk minden este táplálókrémet vagy egyszerűen csak olívaolajat a körömre és a körömbőrre, illetve együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, sörélesztőt, Biotint, A, C, E-vitaminos és szilíciumos kiegészítőket.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek