Mit lehet kezdeni a futótérddel?

Mit lehet kezdeni a futótérddel?

Az úgynevezett futótérd viszonylag gyakori probléma sportolóknál, de nem kizárólag ők szenvednek a térdkalács erős fájdalmától. A futótérd ugyanis az ín gyulladásos betegsége a túlhasználatból eredően. Mit lehet ezzel kezdeni, hogyan segíthet az orvos és mit tehet a páciens a megelőzés, a kezelés érdekében? Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista válaszolt a kérdésekre.

Futóknál, ugróknál gyakori a futótérd

Jellemzően futók, ugrók és más ugrással, erős és gyakori földet éréssel járó sportolók panaszkodnak a tompa térdfájdalomra. Gyakrabban alakul ki ez a probléma kamaszoknál, fiataloknál és idősebbeknél. A térdkalács ín ugyanis túlterheltté válhat a gyakori és túl erős földre érkezéstől. A valóságos ok a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése, ami nagyrészt a nem szakszerűen kivitelezett mozdulatok, a nem jól felépített edzés következménye, bár természetesen a fizikai munkát végzők terhelése és egy sérülés is lehet a fájdalom eredője.

Eleinte „csak” egy gyulladás alakul ki, ami azonban idővel állandósulhat, és ellehetetlenítheti a szabad mozgást.  A térdfájdalom sokszor hirtelen, mozgás, futás közben alakul ki, legtöbbször egy hosszabb táv megtétele, komolyabb fizikai terhelés után. Közvetlenül a térdkalács csúcs körül jelentkezik az éles fájdalom és a nyomásérzékenység, bár ezen tünetek forrása nem mindig egyértelmű.

Mit lehet kezdeni a futótérddel?

Edző és sportorvos is segíthet a megelőzésben

Akik a térdüket fokozottan igénybe vevő sportot vagy foglalkozást űznek, jól teszik, ha eleve megpróbálják kivédeni a futótérd kialakulását. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű edzői irányítás, szükség esetén pedig a gyógytorna és a sportorvosi ellenőrzés. Fontos fenntartani az izomegyensúlyt és megerősíteni a térd körüli és a láb izomzatát, hogy megfelelően „tartsák”, támasszák az ízületet. Ugyanilyen jelentős az edzés előtti bemelegítés, és a megfelelő támaszt biztosító sportcipő vagy munkavédelmi cipő viselése, sőt, érzékenyebb térd esetén hasznos lehet az orvos által elrendelt térdvédő is.

Az edzésmunka változatossága is biztosíthatja, hogy minél egyenletesebb terhelés érje a térdet.
Sporttól függetlenül is igen fontos a testsúly rendezése, ugyanis a túlsúly komoly terhelést jelent az ízületeknek, így a térdnek is. Ugyanilyen önálló rizikófaktor az úgynevezett lúdtalp is, amelyet szintén fokozza a térdet érő stresszt.

Hogyan segíthet az orvos futótérd esetén?

• Természetesen az első lépés, hogy fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni, hiszen ki kell zárni bizonyos súlyosabb okokat, mint például az ínszakadás, porcleválás. Ha a panaszok, és az esetlegesen szükséges képalkotó eljárások kapcsán bebizonyosodik, hogy patellofemorális szindrómáról van szó, az enyhébb eljárások felől haladhatunk akár a műtétig – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. - Sokan már csak akkor fordulnak hozzánk, ha a házilagos módszerek, így a jegelés, pihentetés, felpolcolás, fáslizás, esetleg a recept nélküli fájdalomcsillapítók nem hoztak javulást. Gyorsan csillapítható a fájdalom és enyhíthető a gyulladás helyi célzott injekcióval, hosszabb távon pedig igen jó eredményeket hozhat az orvosi kollagén injekciókúra és az orvosi lézer terápia, amelyek támogatják, erősítik a szöveti struktúrát. Szintén hosszútávon fejti ki hatását a lökéshullám terápia, ami oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Mindenképpen szükséges a személyre szabott gyógytorna, nem kis részben a sérülés kiújulásának megelőzése érdekében. Nagyon ritkán műtét is szükséges lehet.

Forrás: FájdalomKözpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek