Milyen csaptelepet válasszunk?

Milyen csaptelepet válasszunk?

A helyesen megválasztott csapteleppel vizet és pénzt spórolunk, de a dizájnkérdésekről sem feledkezhetünk meg; álló-, fali-, termosztátos, tekerős, egykaros, falsík alatti csaptelepek és zuhanyszettek állnak rendelkezésre. A kínálat rendkívül széles, minden igényre megtaláljuk a tökéletes választást.

2021.04.30

Csaptelepet mindig hosszú időre választunk. Érdemes előnyben részesíteni a jó ár-érték aránnyal rendelkező középkategóriás termékeket. A kerámiabetéttel ellátott csaptelepek fejlettebb és strapabíróbb kivitelt jelentenek a gumibetétes társaiknál, azonban érdemes tudni velük kapcsolatban, hogy a szennyeződések hamar tönkre teszik őket, így inkább ne válasszuk őket, ha a házban régi vízvezetékrendszer található.

A háztartásokban több csaptelepre is szükség van; konyhában egyre, a fürdőszobában legalább kettőre lesz szükség. Az egységesség megtartása érdekében egy helyiségen belül érdemes egy stílushoz tartozó csaptelepeket választani, illetve érdemes alkalmazkodni a helyiség stílusához is. Antik fürdőkádhoz ne válasszunk modern csaptelepet… Szerencsére nincs nehéz dolgunk a stílus kiválasztása során, hiszen a visszafogott stílusú krómozott telepek igazi joker szerepet töltenek be: minden stílushoz jól illenek.

Milyen csaptelepet válasszunk?

A kínálatot szemügyre véve sokféle típussal találkozunk. A mosdókhoz kínált csapok rendszerint álló vagy falra szerelt kivitelben készülnek, illetve lehetnek klasszikus kétgombos vagy korszerűbb egykaros keverő csaptelepek. Magyarországon relatív elterjedtek az úgynevezett KMT csaptelepek, amelyek mosdó és kádtöltő funkciót is képesek ellátni. Elsősorban a panellakásokból ismerhetjük őket.

A kádtöltő csaptelepek között a fali változatok terjedtek el hazánkban, rendszerint 150 milliméteres kiállással. Noha léteznek kádperemre, illetve a túlfolyóra szerelhető változatok, ezek a beépített kádak eseténa macerás telepítés miatt kevésbé népszerűek. Szabadon álló kádak esetén állványon elhelyezett exkluzív csaptelepek is használhatók.Ügyeljünk arra, hogy a kád és az állvány stílusa harmonizáljon egymással.

A zuhanycsaptelepek között kétgombos és egykaros keverős csaptelepeket találunk, illetve rendelkezésre állnak az úgynevezett zuhanyszettek is, akár esőztető zuhanyfejjel ellátva.

A konyhai csaptelepek között továbbra is az álló és a falra szerelt változatok a legnépszerűbbek. Kényelmes és praktikus megoldást biztosítanak a kihúzható csővel rendelkező konyhai telepek.

A csaptelepek hosszú élettartamának titka a megfelelő karbantartástól függ. Sok csaptelepet azért cserélünk le, mert elcsúnyult, noha a funkcióját még tökéletesen képes ellátni. Gyakran előfordul, hogy a csaptelepet mi magunk tesszük tönkre; a sósav- és ecettartalmú tisztítószerek képesek felmarni a krómozott felületet, szürke foltokat okozva. A csaptelepek tisztítására használjunk inkább szappanos, enyhe ecetes vizet vagy e célra kapható tisztítószert. Soha ne használjunk dörzskendőket és keféket, ugyanis azok apró sérüléseket és karcokat hoznak létre. Amennyiben vízkőlerakódással szembesülünk, válasszuk inkább az e célra gyártott készítményeket!

Megfelelő választás, illetve gondos ápolás esetén a csaptelepek hosszú éveken keresztül újszerűek maradhatnak. Érdemes törődni velük, hiszen a jó minőségű termékekért relatív magas árat kell fizetnünk; gondoskodjunk inkább az állapotmegőrzésükről!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek