Mikor szedjük? Az időzítés is lényeges!

Mikor szedjük? Az időzítés is lényeges!

Pótlásra szorul bizonyos vitaminokból, nyomelemekből vagy ásványi anyagokból? Nem elég az, hogy megveszi és szedi az adott patikaszert!

Számít az is, hogy milyen gyakran veszi be a D-vitaminos tablettáit, étkezés közben veszi-e magához a kalciumos filmtablettát vagy milyen itallal nyeli le a vaspótló pirulát. Mindezek apróságnak tűnő dolgok, de nagy mértékben képesek befolyásolni azt, hogy milyen mértékben szívódik fel és mennyire lesz hatásos az adott vitaminos, nyomelemes vagy ásványi anyagos készítmény.

Gyakorlati példákon keresztül adunk tanácsokat adunk annak érdekében, hogy minél inkább kiaknázhassa a különféle mikrotápanyagok pozitív hatásait.

Mikor szedjük? Az időzítés is lényeges!

1. Sok esetben a kulcsszó a „napi rendszerességgel” való szedés

Amennyiben pótlásról van szó, a B- és a C-vitaminoknál napi gyakorisággal való szedésre kell gondolni. Nem érdemes egyszerre megadózist bevenni, aztán utána napokra elfeledkezni a szedésükről! A C-vitamin kapcsán számokkal is bizonyított az, hogy minél magasabb mennyiséget veszünk egyszerre magunkhoz, abból annál kisebb hányad tud hasznosulni.

Ha 200 mg C-vitamin jut a szervezetbe, az szinte teljes egészében képes a bélcsatornából felszívódni. Ha 500 mg hagyományos (azaz nem módosított hatóanyag-felszabadulású, nem retard) C-vitaminos készítményt vesz be valaki, annak már csak körülbelül a 73 százaléka jut be a vérkeringésbe. Míg, ha valaki a nagy dózisok híveként, egyszerre 1250 mg C-vitamint vesz be, annak a fele sem szívódik fel.

Hasonlóképpen, a magnéziumot is érdemes napi gyakorisággal szedni. Sőt, ha tehetjük, napi egyszeri magas dózis helyett érdemes 2-3 kisebb részletben magunkhoz venni a magnéziumot,- ilyen módon maximalizálható ugyanis az ásványi anyag szervezetbeni felszívódása.

2. Van, amit nem muszáj naponta magunkhoz venni, de a dózisra ügyelni kell

Egyre inkább a napi rutin része az, hogy a napfényhiányos hónapokban gondolunk a D-vitamin pótlására. Hacsak nem tartozunk a D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba, akkor napi rendszerességgel 2000 NE/nap dózisú D-vitamint fogyasztunk. Az elmúlt időszakban azonban tudományosan is bebizonyították, hogy nincs szükség napi gyakorisággal való D-vitamin-szedésre. Elég csak hetente egyszer bevenni a D-vitamint, de akkor arányosan magasabb dózisban kell azt tenni: azaz 7 x 2000 =14000 NE/hét dózisban.

3. Nem árt magunkhoz venni, mielőtt indulna a nap

A vashiány és a vashiányos vérszegénység gyakori állapot, különösen a termékeny korú, menstruáló nők körében. Annak érdekében, hogy a vaspótlásra szánt készítmények szedése eredményes legyen, a vaskészítmények zömét (kivétel jelent néhány vas (III)-alapú szer) éhgyomorra ajánlott bevenni, lehetőleg C-vitaminnal kombináltan. Bevehető a vas ételekkel együtt is, és akkor kevésbé érezhető a „vasas” íz és ritkább az émelygés, de a vasfelszívódás mértéke akár a felére csökkenhet. Arra is ügyelni kell, hogy ne teával vagy kávéval nyeljük le a vasas patikaszereket, az ugyanis akár tizedére is csökkentheti a vas szervezetbeni hasznosulását.

4. Van, ami érdemes ételekkel együtt lenyelni

Míg egyes nyomelemek vagy ásványi anyagok felszívódását gátolhatja az, ha étkezés közben vesszük be azokat, másoknál ez kifejezetten kedvező lehet. A D-vitamint – mint zsírban oldódó vitamin – érdemes étkezés közben bevenni. Sőt, jót tesz a felszívódásának, ha zsíros ételekkel együtt vesszük magunkhoz. A kalciumos patikaszereket is javasolt étkezés közben bevenni. Ekkor ugyanis nagyobb fokban tud felszívódni és a hasznosulni a csontok számára különösen fontos „építőkő”.

5. Vannak előnyös hatású kombinációk

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok saját elgondolás alapján való kombinálásra nem mindig vezet jóra. Például, ha valami egyszerre vesz be vasat és magnéziumot, akkor azok gátolják egymás felszívódását. Ellenben a vas mellett adagolt C-vitamin javítja a vas felszívódását. Érdemes jól bevált, „gyárilag” kombinált termékek mellett dönteni. A C-vitamin mellett adagolt cink és szelén éppen úgy jó kombináció, mint a különféle B-vitaminok együttes szedése vagy a magnézium B6-vitaminnal való kombinálása.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Keresse minden hónapban a lapot a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek