Mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

Mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

Tusolás után a lefolyóba összegyűlő vagy a fésülködés utáni, maroknyi hajszál mennyisége néha kétségbeesésre adhat okot. Gyakori probléma lehet ez tavasszal, és most az őszi időszakban is. De mikor jön el az a pont, amikor már érdemes orvos segítségét kérni? A probléma gyakori: minden tizedik nő kóros hajhullásban szenved.

Elég nehéz a hajszálakat darabszámában mérni, hogy mikortól beszélhetünk kóros hajhullásról. Egyéntől és akár napszaktól is függ a hajvesztés mértéke, napi 100-150 elhullajtott hajszál természetesnek tekinthető. „Néha borzasztó képeket küldenek a páciensek hajcsomókról, de az is előfordul, hogy maroknyi hajjal érkeznek meg a rendelésre” – árulja el Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász, a Hattyú Orvos-esztétikai Klinika vezető orvosa. „Ha a haj tömege minőségben csökken, más lesz a fénye, töredezetté válik, akkor beszélhetünk kóros hajvesztésről. Ez jellege alapján lehet átmeneti vagy végleges, ha a babahajak ott vannak, természetesen érkezik az utánpótlás. Létezik foltos típusú hajhullás, amikor egy kisebb felületen tűnik el a haj, ez lehet gombás fertőzés vagy krónikus góc jele.”

Mikor beszélhetünk kóros hajhullásról?

Ha a hajhullás a kozmetikumok váltása után sem szűnik, érdemes szakemberhez fordulnunk. „Első körben kizárjuk az esetleg hormonális eltéréseket, gyulladásokat, gócos folyamatokat. Ha problémát találunk, akkor a szakemberek magát a kiváltó betegséget kezelik. A hajhullás vas vagy ásványi anyagok, például cink hiányának tünete is lehet. Ilyenkor a kezelésnél a folsavat is pótolni kell, hiszen a vas felszívódásához folsavra van szükség.”

Ha nincs kézzelfogható oka a hajhullásnak, akkor a probléma gyökere lehet a fiziológiás hajváltás. „Ebben az esetben a haj számára biztosítani kell a megfelelő hatóanyagokat, infúziós vagy mezoterápiás kezeléssel” – tette hozzá a doktornő.

A probléma természetesen hormonális eredetű is lehet, a hölgyeknél az ösztrogénszint csökkenése is okozhat hajhullást. Ilyenkor mezoterápiás kezeléssel vagy akár hajszeszeszekkel, oldatokkal lehet rajta segíteni.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek