Miért jó együtt főzni a gyerekkel?

Miért jó együtt főzni a gyerekkel?

A konyha veszélyes hely: éles kések, forró edények, felcsapó gőz – számos sérülési forrás, amitől meg kellene óvni a gyermekünket. Pedig hasznos lehet, ha korának megfelelően bevonjuk a teendőkbe, hiszen így lehetőség nyílik minden élelmiszert alaposan megismerni, és tudatosan táplálkozó felnőttet nevelni a kicsikből.

Az anyukák nyilván ismerik a közös főzések menetét, minden sokkal lassabban, sokkal nehezebben készül el, ráadásul kétszer annyit kell takarítani utána, mintha az ember egyedül összedobná. De a lényeg természetesen nem ez, hanem a közös öröm, az együtt töltött idő, illetve a tanulás. Ha ugyanis vesszük a fáradtságot, és beengedjük a gyereket a konyhába, elkezdi tanulmányozni az alapanyagokat, felismeri a zöldségeket, gyümölcsöket, megtanulja, mi miből készül, közben elmondhatjuk neki, melyik hozzávaló egészséges, melyik kevésbé. Sok válogatós, finnyás gyereket meg lehet győzni egy kis közös munkával, ha ő maga is részt vesz az ételek elkészítésében, szívesebben meg is eszi azokat. A közös főzések pozitív hatással vannak a gyermekek táplálkozására, hiszen azok a gyerekek, akik segítenek a konyhában, és követik a szülői példát, jobban ismerik az egészséges táplálkozás alappilléreit. Ők 15 százalékkal kisebb eséllyel lesznek válogatósak, csökken a későbbi elhízás kialakulásának veszélye, nyitottabbak a zöldségekkel, tejtermékekkel, főzelékekkel szemben is.

A kezdetek

Kétévesen már minden gyerek bevonható a sütés-főzés egy-egy fázisába, ekkor még minden nagyon érdekli őket, mindent kipróbálnak, megkóstolnak. A kicsi (akár fiú, akár lány) nagyon boldog lesz, ha kap egy kis kötényt, esetleg néhány kisméretű eszközt, kicsi sodrófát, gyúródeszkát, kis sütőformát. Három és 5 éves kora között lehet, hogy kicsit válogatós lesz, de a tésztagyúrást, mint a gyurmázás alternatíváját ekkor is élvezni fogja. A kiszaggatott süteményeket le tudja kenni tojással (kis gyakorlással a tojást is fel tudja már törni), meg tudja szórni sajttal/cukorral. A desszertek díszítése pedig igazi alkotómunka, kár lenne ezt megtagadni tőle. Igazi gyerekbarát ételek azok, amelyeket formázni kell, ilyen például a túrógombóc vagy a nudli.

Vág a baba, vág

Kés, villa, olló – ugye ön is ismeri a szabályt? Persze felnőtt felügyelete mellett nem feltétlenül kell betartani, a gyerek is használhatja a vágóeszközöket, főleg, ha életkorának megfelelő méretűt adunk a kezébe. Kapható gyermekolló, ami éles ugyan, de a fogója akkora, ami pont illik egy kisgyerek kezébe. Az aprítást eleinte kenőkéssel kezdjük, mutassuk meg a gyereknek, hogyan használja, és nyugodtan vághat főtt répát, krumplit, banánt. Egy ügyes 5-6 éves egy kisebb pengéjű késsel felkarikázhatja a virslit a virslisalátába, a gyümölcsöt a salátába. A legfontosabb, hogy eleinte mindig legyünk ott a gyerek mellett, mutassuk meg mit szabad, melyik gépet vagy eszközt hogyan kell használni, hova ne dugja be az ujját soha stb.

Miért jó együtt főzni a gyerekkel?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek